Čtvrtek, 28. března 2024

Stavba kanalizace a čističky stála osmdesát šest milionů

Stavba kanalizace a čističky stála osmdesát šest milionů
Křižanov Dvoutisícové městečko se dočkalo nové čistírny odpadních vod. Její stavba je již hotova, dokončeno je i vnitřní vybavení a terénní úpravy. Výstavba čistírny odpadních vod a kanalizace v obci se realizovala na dvě etapy a stála zhruba osmdesát šest milionů korun. "Samotná stavba čističky stála sedmnáct milionů korun. Zažádali jsme si o dotaci ve výši zhruba čtyřiaosmdesát milionů korun, z této částky jsme nakonec dostali devadesát procent,"uvedl starosta obce Antonín Kánia. Zbytek sumy, který činí asi deset milionů, bude muset doplatit obec. Třetí etapa výstavby kanalizace by měla být dokončena v září 2005. Poté bude napojeno devadesát procent obce.

Do provozu za dva týdny

Kolaudace a uvedení čističky do zkušebního provozu se uskuteční 4. listopadu 2004. Po tomto termínu se již mohou napojovat občané v částech obce, kde se nachází kanalizační řad a domovní přípojky. Podmínkou napojení je zrušení stávajících septiků u domů. Z důvodů kvalitní činnosti čističky je nutné, aby do ní přitékaly nepřečištěné odpadní vody. Do kanalizační přípojky je možno napojit i dešťovou vodu. Důležitým předpokladem pro napojení je stavební povolení. Připojení na kanalizační přípojku bez tohoto povolení bude považováno za "černou stavbu."

Čističku si mohou občané prohlédnout

Novou čistírnu odpadních vod si lidé mohou osobně prohlédnout. Na pátek 22. října je připraven Den otevřených dveří. Čistírna odpadních vod bude otevřena od 10 do 17 hodin. Návštěvníci budou pracovníkem Vodárenské akciové společnosti seznámeni s jejím provozem. "Dne otevřených dveří se zúčastní i ministr životního prostředí Libor Ambrozek, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Jan Kasal a hejtman kraje Vysočina František Dohnal. Všichni se zasloužili o finanční zdroje na realizaci stavby,"dodal Kánia. Přítomni budou i další významní hosté. Slavnostní zahájení Dne otevřených dveří se uskuteční v 10 hodin.
Zdroj:Třebíčský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů