Pátek, 19. dubna 2024

Obnovené vodní nádrže pomohou při povodních

Obnovené vodní nádrže pomohou při povodních
Boží Dar - Téměř tři miliony korun stála obnova tří historických vodních děl na území Božího Daru, kterou v září dokončilo vedení obce ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny České republiky. Všechny tři vodní nádrže leží na území přírodního parku Zlatý kopec pod Božím Darem ve směru Horní Blatná.
"Tato obnovená vodní díla budou jistě velkým přínosem nejen pro vodní ptactvo, drobné vodní živočichy a vodní faunu, ale všeobecně i pro krajinotvorbu tohoto místa," popsal význam obnovy vodních ploch božídarský starosta Jan Horník a pokračoval:
"Další výhodou těchto nádrží je jejich schopnost pojmout vody z přívalových dešťů a v horším případě podržet povodňovou vlnu. Tím by se podařilo získat čas pro protipovodňová opatření níže ležící obce Potůčky a několika obcí na území Německa."
Při revitalizaci těchto nádrží bylo na základě instrukcí ochránců přírody zapotřebí přemístit několik trsů oměje šalamounku, který patří mezi zvláště chráněné druhy rostlin.
"Tato investiční akce je dalším krokem na naší cestě k obnově všech vodních děl v katastru obce. Jednu nádrž jsme obnovili již v minulém roce. Její revitalizace stála více než dva miliony korun, které jsme vyčlenili z obecního rozpočtu. Ke kompletní obnově všech historických vodních ploch nám ještě zbývá revitalizovat dvě nádrže," doplnil starosta.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů