Čtvrtek, 25. dubna 2024

Hamburk v Praze

Hamburk v Praze
"Labe by se pro potřeby lodní dopravy mělo z České republiky do Hamburku prohloubit. Zvýšení ponoru z Hamburku do Severního moře již spolková vláda navzdory protestům ekologů schválila," prohlásil na tiskové konferenci při příležitosti 15. večera hamburského přístavu v Praze ministr hospodářství a práce Svobodného a hanzovního města Hamburk Gunnar Uldall. Prohloubení Labe na české straně umožní podle Uldalla snížit náklady na přepravu zboží a zároveň se prý zlepší životní prostředí.

Česká strana by podle ministra měla vyřešit využívání svého prostoru v hamburském přístavu. Republika zde má 30 tis. m2, které získala na základě Versailleské mírové smlouvy z roku 1919. Prostory může využívat do roku 2028. Kvůli konkurzu na Československou plavbu labskou (ČSPL) jsou však pozemek i nemovitosti využívány jen částečně. Republika tak podle Uldalla přichází o finanční prostředky. "Jednání o dalším využití prostoru s německou stranou je možné až poté, co se konkurzní správce ČSPL dohodne s českým státem," řekl Vladimír Doboš z Hafen Hamburg Marketing (HHM).

Česká republika spolu s Finskem, Dánskem, Švédskem a Rakouskem patří mezi nejdůležitější tranzitní partnery hamburského přístavu. Německo zůstává pro ČR již více než deset let největším a nejdůležitějším hospodářským a obchodním partnerem. Je také jedním z největších zahraničních investorů v Česku. Naopak ČR je pro Německo největším partnerem mezi státy střední a východní Evropy.
Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů