Úterý, 23. dubna 2024

Nádrž bude novou dominantou údolí

Nádrž bude novou dominantou údolí
Jetřichovice - Přes deset milionů litrů vody může zadržet nová vodní nádrž Pavlínka. Rozkládá se v katastru Jetřichovic u Pavlina údolí na ploše přes jeden hektar a její úpravy si vyžádaly více než pět milionů korun. Převážnou část nákladů hradilo ministerstvo životního prostředí v rámci programu revitalizace vodních toků.
"Ani podíl obce ve výši zhruba jednoho milionu korun není samozřejmě zanedbatelný. Myslím si, že nyní, když je dílo dokončené, tak může panovat spokojenost," poznamenala starostka Jetřichovic Zdena Zemanová.
Hlavním smyslem vybudování nádrže, do které bude téci voda z Chřibské Kamenice, je zachování i zlepšení podmínek pro výskyt přírodně cenných botanických i živočišných druhů. "Je tam ideální návaznost na les a další porosty. Navíc v dané lokalitě není žádná komunikace, takže to jsou příhodné podmínky pro populaci žab i takových obojživelníků, jako jsou čolci. Nádrž je a především po zaplnění vodou bude významným krajinotovorným prvkem," zhodnotil přínos investice Petr Bauer z děčínské správy Labských pískovců.
Zatím jde o dílo, které nese stopy právě dokončené stavby. Ovšem v brzké budoucnosti bude Pavlinka určitě patřit mezi významné lokality, svědčící růstu vodomilných a mokřadních břehových porostů. "Dokonce v zadní části nádrže došlo k takovým úpravám, které díky pozvolnému mělkému přechodu dna na samotný břeh dávají předpoklad pro hojnější výskyt takových rostlin," dodal ochránce přírody z Labských pískovců.
Při stavbě samotného vodního díla používala dodavatelská firma především přírodní materiály kámen z lomů, dřevo a na vybudování sypané hráze jílovitou zeminu. Beton se dostal ke slovu prakticky pouze v případech takových technických zařízení, jako je jez či rybí přechod. Vodní nádrž Pavlinka má krajinotvorný charakter, takže nesmí sloužit k intenzivnímu chovu ryb a nepočítá se ani s jejím využitím pro rekreační účely.
Zdroj:Děčínský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů