Pátek, 19. dubna 2024

Dvě miliardy z unie půjdou na čistírny vod

Dvě miliardy z unie půjdou na čistírny vod
Více než dvě miliardy korun z evropského fondu Infrastruktura dostanou české obce na 64 projektů, jejichž financování schválil ministr životního prostředí Libor Ambrozek. Češi podle něj mají dostatek kvalitních projektů, nehrozí tedy, že by nevyčerpali vše, co fond nabízí.
Mezi projekty, na jejichž realizaci přispěje 368 miliony korun také Státní fond životního prostředí, převažují žádosti o příspěvek na budování či modernizace čistíren odpadních vod.

Obce dodaly projekty v létě
" Největší zájem byl o vodní hospodářství, kde uspěly projekty v celkovém objemu za více než 2,6 miliardy korun, což pomůže k naplnění našeho závazku vůči EU na zajištění vyhovujících čistíren," řekl Ambrozek.
Z více než šesti desítek projektů jmenoval například projekt výstavby kanalizace a čistírny v Brněnci na Svitavsku, výstavbu čistírny v Bludově na Olomoucku a modernizaci čistírny ve Špindlerově Mlýně v Královéhradeckém kraji.
Aby obce dosáhly na dotace EU a státu, musejí alespoň 15 procent plánovaných nákladů investovat samy. V tom jim podle Ambrozka v některých případech už pomáhají kraje, které založily vlastní fondy životního prostředí.
Projekty, které Ambrozek schválil, obce dodaly v létě. Další bude přijímat od 1. ledna příštího roku. Už nyní ale počet kvalitních žádostí převyšuje možnosti úřadu.
Další peníze jsou na obzoru
Operační program Infrastruktura je zaměřen na projekty do výše 300 milionů korun. Mezi lety 2004 až 2006 Česká republika může z tohoto programu dostat 4,5 miliardy korun. Ročně investuje do výstavby a modernizace čistíren zhruba deset miliard korun.
Vzhledem k tomu, že náklady na to, aby stát do roku 2010 vyhověl požadavkům EU, byly odhadnuty na 60 miliard korun, je podle Ambrozka reálné, že Česko závazek splní.
Nejvíc bude stát modernizace pražské čistírny v Bubenči. Město o finance může požádat z evropského fondu Soudržnost. Ministerstvo zatím ale jeho projekt neschválilo kvůli vysokým finančním nárokům. Chce, aby investice nepřesáhla deset až 13 miliard korun, dosavadní návrhy počítaly s vyšší částkou.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů