Pátek, 29. března 2024

Práce na čištění povodí Dyje začnou ještě letos

Práce na čištění povodí Dyje začnou ještě letos
Deset obcí v Jihomoravském kraji a kraji Vysočina se během dvou let dočká modernizace čističek odpadních vod a kanalizací. Miliardový projekt v pátek svými podpisy stvrdili představitelé obcí, Svazu vodovodů a kanalizací měst a obcí (SVKMO) a realizátoři staveb.
"Završilo se dlouhé období," řekl Právu prokurista SVKMO Josef Gut. Po pěti letech příprav a vyjednávání o podmínkách je podle něj všechno uzpůsobeno tomu, aby ještě letos v prosinci započaly práce.
Projekt počítá i s rozpočtovou rezervou okolo 10 %. "Pokud při pracích nenarazíme na starořímské bojiště nebo něco podobného, rozpočet dodržíme," míní Gut. "Nevýhodou je, že lidé neuvidí, kde se ty peníze utratí," míní boskovický starosta František Sivera. Navíc rozkopané cesty a špatná dopravní dostupnost obyvatele zúčastněných obcí rozhodně nepotěší. "Všichni to ale musíme přežít ve zdraví," podotýká Gut.
Samy obce mají ale z podepsání smlouvy radost. "Slibujeme si od toho, že tak u nás budou odstraněny dlouhodobé záplavové oblasti," vysvětluje podporu projektu starosta Moravských Budějovic Jan Nekula. Právě zmírnění škod způsobených povodněmi považují mnozí starostové za největší přínos. Část obcí byla totiž zaplavena nejen při ničivých povodních v roce 1997, ale i v letech 1998, 2001 a 2002. "V minulých letech jsme už na kanalizaci vynaložili značné prostředky. Tohle je poslední etapa a byl bych rád, kdyby se povedla," dodal Nekula.
Projekt se pozitivně odrazí na kvalitě vody v řekách. "Neodpovídající čištění odpadních vod v Novém Městě na Moravě a v Bystřici nad Pernštejnem je rozhodující pro současnou kvalitu vod Brněnské přehrady, využívaných celou brněnskou aglomerací," řekl Gut.
Projekt Ochrana vod povodí řeky Dyje ovlivní podle Guta kvalitu života téměř 130 tisíc obyvatel na Boskovicku, Třebíčsku, Žďársku a v okolí Šlapanic. Modernizace čističek a kanalizací byla jednou z vstupních podmínek EU, na které si Česko vyžádalo odklad do roku 2010. Právě fondy EU mají pokrýt až dvě třetiny veškerých nákladů.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů