Čtvrtek, 25. dubna 2024

17. zasedání Mezinárodní komise pro ochranu Labe

17. zasedání Mezinárodní komise pro ochranu Labe

Ve dnech 18. – 19. října se ve Spolkové republice Německo uskutečnilo 17. zasedání Mezinárodní komise pro ochranu Labe. Jedním z hlavních bodů jednání byla příprava a stav prací na Zprávě 2005 za mezinárodni oblast povodí Labe podle Rámcové směrnice o vodní politice 60/2000/ES (dále jen Zpráva 2005 a Rámcová směrnice). V této souvislosti byly projednávány otázky spojené s přípravou setkání ministrů životního prostředí České republiky, Spolkové republiky Německo, Polska a Rakouska za účelem schválení Zprávy 2005, které se uskuteční 3.3. 2005 v Drážďanech a návazného semináře pro širší odbornou veřejnost, kde budou představeny a diskutovány výsledky analýzy charakteristik a další postup při implementaci Rámcové směrnice.
Dále byl po několikaletém vývoji prezentován nový počítačový prognózní model, Poplachový model Labe (ALAMO), který zahrnuje říční úsek v délce 835 kilometrů od horního toku v České republice po Geesthacht nedaleko Hamburku. Byla tak vytvořena možnost vydávat v případě havárie konkrétní předpovědi o rychlosti šíření škodlivých látek v toku. Model ALAMO byl předán státním institucím české a německé strany, které budou zodpovědné za použití tohoto modelu v případě závažného havarijního znečištění vod. Na české straně se jedná o státní podnik Povodí Labe.

Model ALAMO provádí výpočty prognóz pro čas dotoku, trvání a koncentraci znečištění. Na základě předpovědi se vydává varování pro občany. Zodpovědné orgány pak provádějí příslušná protiopatření s cílem zamezení, příp. minimalizace škod.

Model ALAMO se tak stal dalším nástrojem pro podporu Mezinárodního varovného a poplachového plánu Labe, který nabyl účinnosti již v roce 1991.

 

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů