Čtvrtek, 18. dubna 2024

Unie přispívá na zlepšení života v Ohři

Unie přispívá na zlepšení života v Ohři
Poohří - Evropská unie svými penězi přispívá na zlepšení života v řece Ohři. Letos skončil rozsáhlý projekt zlepšení hydrologických a ekologických podmínek na této řece. V současné době začíná projekt, jehož součástí je rekonstrukce několika čistíren odpadních vod v povodí Ohře. Na první projekt přispěla Evropská unie prostřednictvím fondu Phare, peníze na úpravy čističek přijdou z programu ISPA.
Projekt zlepšení hydrologických a ekologických podmínek na Ohři skončil po měsících stavebních prací letos v červenci. Během něj se postavily tři rybí přechody na jezech na Ohři - v Libočanech na Žatecku a Hostenicích a Terezíně na Litoměřicku. V přehradě u Kadaně se vytěžily rtutí kontaminované usazeniny, které se do řeky dostaly z Německa. Na Nechranické přehradě se snížila výška bezpečnostního přelivu, což má přinést lepší protipovodňovou ochranu pod hrází na dolní Ohři. A také možnost nadlepšování průtoků na řece, například při ekologických haváriích nebo pro plavbu na Labi. Evropská unie prostřednictvím fondu Phare přispěla na projekt dvěma miliony eur.
Další projekt finančně podporovaný Unií po letech příprav začíná v těchto dnech. V jeho rámci má být mimo jiné zrekonstruováno několik čistíren odpadních vod v Podkrušnohoří včetně Žatce. Čistírny mají po úpravách zachycovat větší množství škodlivých látek, hlavně pak dusík a fosfor. Dusíkaté a fosforečné živiny způsobují ve vodě rozkvět řas a sinic, které přes léto mohou přinést úhyn ryb a živočichů. Celý projekt si vyžádá tři čtvrtě miliardy korun, 65 procent nákladů zaplatí Evropská unie.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů