Pátek, 19. dubna 2024

Do jezera zase proudí voda

Do jezera zase proudí voda
Za rok by neměly sinice bránit koupání v Máchově jezeře

Do Máchova jezera na Českolipsku už znovu proudí voda. Právu to řekl ředitel Agentury ochrany přírody České republiky, jež je vlastníkem Máchova jezera, Martin Dušek s tím, že se jezero začalo napouštět bezprostředně po výlovu ryb.
"Jezero se musí začít napouštět, aby se to stihlo. Pro příští rok máme připravena opatření, abychom zabránili rozvoji sinic. Jednoznačně toto opatření zaručí hygienickou nezávadnost vody," podotkl Dušek. Tím je účinná látka, jež by ve vodě měla zabránit rozvoji sinic. Je to ovšem pouze dílčí opatření, pokud se podaří získat dotaci z evropských fondů.
Hlavní úkolem pro rok 2006 je ale celkové ozdravění vod Máchova jezera, kdy budou do vody aplikovány látky vázající na sebe nadbytečný fosfor a také by se mělo provést selektivní odbahnění sacím bagrem při plně napuštěné nádrži. "Tato technologie by neměla žádný vliv na běžný provoz včetně rekreace na lokalitě," podotkl Dušek.
Máchovo jezero trpí nadměrným rozvojem některých druhů sinic, které jsou toxické a nebezpečné pro lidské zdraví. To se velmi výrazně projevuje i na turistickém ruchu v jinak velmi oblíbené rekreační oblasti. "Proto byl letos zahájen projekt na ozdravění jeho vod, který spojuje zájmy ochrany přírody a rekreace v tomto území," řekl Právu starosta Doks Zdeněk Krenický (ODS).
Už v průběhu léta bylo naplánováno vypuštění jezera, které trvalo pět týdnů. Následně byly odebrány vzorky bahna, proběhlo letecké snímkování dna jezera a rozbory vzorků usazených sedimentů. Jezero bylo rovněž vyloveno a nyní začalo jeho nové napouštění. "Teď se provádí i průzkum a mapování všech břehů jezera," dodal Krenický.
Město Doksy také mapuje přítoky, které způsobují znečištění vody. Navíc připravuje opatření včetně financování jednotlivých dílčích projektů.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů