Úterý, 16. dubna 2024

Největší plovoucí těleso na Zemi

Největší plovoucí těleso na Zemi
V Antarktidě se 13. prosince 2004 ulomil na ostrově Ross obrovský ledovec známý jako B-15A Iceberg. Nyní je největším plovoucím tělesem na naší planetě. Tento obrovský kus ledu (3.000 km2) svou velikostí odpovídá Libereckému kraji nebo polovině kraje Moravskoslezského. Američtí vědci odhadli, že obsahuje dostatečnou zásobu sladké vody, která by stačila na 80 let pro celé povodí Nilu v Egyptě.

Zástupce Nového Zélandu v Antarktidě Lou Sanson řekl, že se kra pohybuje směrem od McMurdo Sound do Rossova moře, ale v současnosti uzavřela úžinu a zablokovala námořní dopravní cestu, kterou používají tři vědecké stanice (USA, Itálie a Nový Zéland).

Ohrožena je i kolonie tučňáků, protože mláďata by mohla vyhladovět během několika příštích týdnů. Ledovec přerušil potravní řetězec a prodloužil ho až na 180 km. Během tak dlouhé cesty tučňáci všechno jídlo spotřebují pro sebe a do hnízdiště mláďatům už nic nedonesou.

Poněvadž je ohrožen normální chod této části Antarktidy, byl vypracován alternativní plán, při němž by napříč ledovcem byl proražen 130km kanál.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů