Čtvrtek, 28. března 2024

Spor vyhráli ekologové

Spor vyhráli ekologové
Na stranu ekologů se postavil Nejvyšší kontrolní úřad, podle kterého Povodí Moravy nemělo zvyšovat hladinu druhé a třetí nádrže Vodního díla Nové Mlýny (VDNM).
Spory o hladinu přehrad na Břeclavsku se zabýval již na podzim loňského roku Nejvyšší správní soud, který ministerstvu zemědělství vytkl nezákonný postup a přehlížení námitek ekologů. Obdobně se později vyjádřil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Podle NKÚ špatná spolupráce ministerstva zemědělství a ministerstva životního prostředí zavinila ohrožení investice v hodnotě přesahující šedesát miliónů korun. Závěrečná zpráva viní ministerstvo zemědělství, jemuž podléhá správce toku Povodí Moravy, z částečného zmaření vynaložených peněz.
Šedesát miliónů korun bylo před lety použito na výstavbu dvou umělých ostrovů v prostřední nádrži. Voda je částečně rozplavila. Důvodem má být vysoká hladina jezer. Je ale dlouhodobě pod hodnotou, na kterou byla nádrž projektována. Vodohospodáři vidí problém jinde. Přestože byla platná základní hladina druhého a třetího jezera VDNM projektována na kótu 170,35 metru nad mořem, stát požehnal vzniku dvou ostrovů s výškou jen 170,00 metrů nad mořem. Na dobu výstavby byla mimořádným rozhodnutím hladina snížena na kótu 169,5 metru nad mořem a ochránci přírody časově omezené období snížení hladiny akceptovali podpisem dokumentů.
Poté měla být hladina opět zvýšena o 85 centimetrů. Místo toho Okresní úřad v Břeclavi rozhodl o kompromisním limitu 170,00 metrů. Proti byla Česká inspekce pro životní prostředí a nařídila držet hladinu na úrovni dávno skončené mimořádné manipulace. Povodí Moravy se odvolalo a ministerstvo zemědělství jako nejvyšší vodoprávní úřad dalo za pravdu okresnímu úřadu.
Na střední a dolní nádrži se střetávají požadavky uživatelů. Ekologové chtějí nízkou hladinu, jachtaři na dolní části soustavy naopak požadují zvýšení hladiny.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů