Čtvrtek, 25. dubna 2024

Státu se nepodařilo zastavit fosfáty

Státu se nepodařilo zastavit fosfáty
Státu nevyšel pokus, jak výrazně omezit používání ekologicky škodlivých fosfátů v pracích prášcích.
Před deseti lety Sdružení výrobců mýdla, čisticích a pracích prostředků uzavřelo s Ministerstvem životního prostředí dobrovolnou dohodu, v níž se firmy zavázaly, že od letošního roku úplně přestanou používat fosfáty. Sdružení dohodu splnilo, jenže v posledních letech se v českých obchodech objevila spousta nových pracích prášků s fosfáty, jejichž výrobci se odmítli k úmluvě připojit. A takových výrobků přibývá.
Ministerstvo odhaduje, že letos už bude v obchodech každý druhý prací prášek s fosfáty, tudíž neekologický.

Prášky otravují nádrže
Fosfátové prací přípravky přispívají k tomu, že se ve vodních nádržích vytváří vodní květ, který bere rybám kyslík a ztěžuje úpravu pitné vody. V nádržích "porostlých" zelenou břečkou se lidé nemohou koupat, protože řasy a sinice způsobují kožní alergie anebo onemocnění očí.
Většina čistíren odpadních vod přitom ještě není schopna škodlivý fosfor zachytávat. Na stavbu nových čistíren a na rekonstrukce těch starých bude muset republika vynaložit do roku 2010 okolo šedesáti miliard korun. Pokud to země nestihne, hrozí jí pokuta od Evropské unie.
Ministerstvo životního prostředí odhaduje, že se čisticí a prací prostředky podílejí na celkovém znečištění vodních toků fosforem přibližně z jedné pětiny. Ekologické organizace uvádějí, že v komunálních splašcích je až polovina fosforu z pracích prášků. "Loni v dubnu vyzval ministr Libor Ambrozek výrobce a dovozce pracích prostředků, aby přistoupili k dobrovolné dohodě," uvedla mluvčí Karolína Šůlová. Jenže z dvaceti devíti oslovených firem pouze jeden výrobce a jeden dovozce vyjádřili zájem dohodu podepsat.
"Třináct firem přistoupení odmítlo, čtrnáct vůbec nereagovalo," dodala Šůlová. Se svou výzvou neuspělo ani Sdružení výrobců mýdla, čisticích a pracích prostředků. Spíše naopak. Ze sdružení už dva výrobci vystoupili, zůstali čtyři: Unilever, Procter and Gamble, Henkel a Benckiser.
Důvod, proč se v obchodech objevuje stále více fosfátových pracích prášků, je jednoduchý: lidé chtějí co nejlevnější výrobky.
"Fosfáty nejčastěji naleznete u velmi levných a neznačkových pracích prostředcích," řekl předseda sdružení Peter Günther. Když před několika lety uvedla Setuza na trh sice bezfosfátový, ale o něco dražší prací prášek, po čase ho vyřadila ze své nabídky. Nebyl o něj zájem.
"Každý šetří a je mu vlastně jedno, co se dostane do vody," říká mluvčí Setuzy Marie Logrová.

Vyhláška utáhne šrouby
Setuza byla před deseti lety u toho, když sdružení uzavíralo fosfátovou smlouvu s Ministerstvem životního prostředí. Ze sdružení ale vystoupila se zdůvodněním, že prací prášky jsou jen doplňkovým sortimentem.
"Nabízíme prací prášky se sníženým obsahem fosfátů," dodává mluvčí firmy. Právě kvůli tomu, že v českých obchodech přibývá neekologických pracích prostředků, rozhodlo se Ministerstvo životního prostředí utáhnout šrouby. Nejspíš už od dubna by měla začít platit nová vyhláška, která bude omezovat množství fosforu ve všech pracích prostředcích.
"A bude se tudíž vztahovat na všechny výrobce a dovozce tohoto zboží," dodala mluvčí Šůlová. Ačkoli původní záměr nedopadl zcela podle původních představ, ministerstvo uvádí, že se i tak podařilo fosfáty omezit.
Zatímco v roce 1995 - při podpisu dobrovolné dohody se Sdružením výrobců mýdla, čisticích a pracích prostředků - vyteklo z praček do kanalizace na devět tisíc tun fosfátů, v roce 2003 to bylo něco přes pět tisíc tun.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů