Pátek, 29. března 2024

Nedaleko Václaváku se otevřela země

Nedaleko Václaváku se otevřela země

Pracovníci Metrostavu, kteří v hloubce 18 metrů razí kolektor, byli včera odpoledne v šoku. Do stavby na Václavském náměstí se jim totiž začala valit voda z vodovodního řadu, který praskl několik desítek metrů od stavby.
„Okamžitě jsme uzavřeli oba chodníky a samozřejmě zastavili tramvajovou a automobilovou dopravu,“ řekl náměstek strážníků Ludvík Klema. „K žádnému zranění naštěstí nedošlo, ale lidé jsou zvědaví a nedají si říct, takže jsme tam museli dát zábrany,“ dodal Klema.
„Musíme vyčerpat 500 tisíc litrů vody,“ řekl včera pozdě večer vedoucí zasahující směny hasičů Jan Havrda. Voda se totiž valila do raženého kolektoru, sahala dva metry vysoko ve čtyři metry široké štole a nejméně padesát metrů daleko.
Hasiči za pomoci stavebních jeřábů spouštěli do podzemí čtyři plovoucí a navíc ještě elektrická čerpadla. „Nebude to jednoduchá práce, v takové hloubce čerpadla hodně ztrácejí na výkonnosti,“ dodal Havrda. Metrostav okamžitě poslal svá nejvýkonnější čerpadla.
Vodičkova ulice byla večer uzavřena i pro pěší, ihned zde začal geofyzikální průzkum. Je totiž zřejmé, že tlak vody vymlel pod ulicí díry.
„Ve Vodičkově ulici se navíc probořila kanalizační stoka a všechno teď teče do stavby,“ dodal Havrda.
Na místo okamžitě vyjel i městský statik. „Nikdo nevíme, jak velká kaverna tam vznikla,“ potvrdil městský statik Petr Macháň a připustil, že mohla voda podemlít i základy některých domů v okolí. Když před lety praskl řad na Václavském náměstí, létaly dlažební kostky desítky metrů vysoko.
„Na první pohled nic vidět není, ale je zřejmé, že to tam je podemleté,“ řekl pracovník dispečinku Dopravního podniku. Podle jeho odhadu nepojedou tramvaje Vodičkovou a Jindřišskou nejméně dva až tři dny. Odborníci to považují za optimistický odhad. 

Podle pozdějších zpráv bylo příčinou havárie prasknutí vodovodního řadu mrazem. Oprava potrvá zřejmě několik týdnů.Okolní domy nebyly podermlety.

ZDROJ: www.zpravy.idnes.cz, TV NOVA, kráceno,upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů