Čtvrtek, 28. března 2024

Odpadní vody se přesunou z koryt potoků do čistírny

Odpadní vody se přesunou z koryt potoků do čistírny
Rozšíření kanalizační sítě v severní části města je nejdražší opravou, která v letošním roce čeká moravskotřebovskou radnici.

Moravská Třebová - Současný stav kanalizační sítě ve městě neodpovídá normám. Do Kunčinského a Udánského potoka vytékají odpadní vody. Ty nová kanalizace odvede do stávající čistírny odpadních vod v Linharticích.

Soupeří pět firem

"Nyní má projektovou dokumentaci pět uchazečů vybraných v prvním kole. Zpracují nabídku, jedenadvacátého února výběrová komise otevře obálky. V dalším týdnu rozhodne, která firma zakázku dostane," uvádí místostarosta Josef Jílek. Investice má podle předběžných propočtů vyjít na více než 35 milionů korun. Z toho dostanou Moravskotřebovští 22 milionů dotace ze Státního fondu životního prostředí, další náklady uhradí město "ze svého".

"Práce začnou v dubnu, skončí v listopadu," říká Jílek. Největší dopad pocítí lidé v části města mezi podnikem Toner a barevnou Hedvy, kde jsou stoky pod silnicí a železničním přejezdem.
"Rozkopaná bude dolní část Lanškrounské ulice, ve Svitavské ulici úsek od penzionu k poliklinice," upřesňuje místostarosta. Město v rámci odkanalizování čeká šest staveb s místy náročnými úseky. Kopat se všude nebude, pod železnicí a částečně i pod silnicí dojde na "protlaky".

Stočné bude ještě nižší

Investice je nutná, kanalizace není v dobrém stavu. Pokud by město k odkanalizování severní části nepřistoupilo, hrozily by mu v blízké době sankce od orgánů vodoprávních i ochrany přírody. Navíc dochází k většímu vytížení linhartické čistírny odpadních vod, což přináší menší stočné. To se snížilo díky loňskému napojení střední technické školy o třicet haléřů. Obyvatelé ale platí stejně, protože město částku přesunulo na výstavbu kanalizace.
Zdroj:Svitavský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů