Čtvrtek, 25. dubna 2024

Rybník Rény letos čeká kompletní regenerace

Rybník Rény letos čeká kompletní regenerace
Vypouštění nádrže zajišťují díry v přepadu

Osmnáct miliónů korun vynaloží v Miroslavi na Znojemsku na obnovu rybníku Rény. Napjatý rozpočet města ale zaznamená úbytek jen pět miliónů korun.
Větší díl ceny ekologického díla poskytne Miroslavským stát. "Státní fond životního prostředí uvolní na akci celkem 13 211 tisíc korun," řekl Právu starosta Miroslavi Augustin Forman (KSČM). Podle původních předpokladů mělo být ještě do konce minulého roku proinvestováno asi šest miliónů korun.

Obnova skončí do konce roku

"Dotace ale byla potvrzena teprve v listopadu, takže už nebylo možné zvládnout veškerou administrativu, předcházející zahájení stavby. Proto se opozdí daný termín započetí prací, ale na datu dokončení se nic nemění," dodal.
Rybník bude obnoven do konce letošního roku. Plán předpokládá vytěžení devětačtyřiceti tisíc kubíků bahna. Materiál ze dna bude navezen na okolní pětihektarovou parcelu. Než ale do rybníku vjede těžká stavební technika, bude nutné vylovit ryby a vypustit vodu. "Vypouštěcí objekt je nefunkční," dodal starosta. Podle místostarosty Romana Volfa (ČSSD) pokusy o vyčištění zanesené odtokové roury selhaly. Náhradní variantou se ukázalo vytvoření děr v přepadu, kudy voda postupně odtéká.

Spolupracují také s ochránci přírody

Město spolupracuje s ochránci přírody, kteří chtějí v sousedství nádrže obnovit mokřad. Odborník na ochranu přírody Josef Martiško předpokládá, že nejsou zcela bez šancí na příspěvek pro obnovu unikátního mokřadního ekosystému se spoustou chráněných rostlin a živočichů. Výsledkem letošních prací by pak měl být rybník s osmi hektary vodní plochy, na který naváže 1,3 hektaru mokřadního ekosystému. Oboje rozdělí propustná hráz, která zabrání rybám ohrozit mokřadní osazenstvo a naopak.
Důvodem pro přiznání příspěvku na obnovu vodní plochy je přítomnost vzácných živočichů a rostlin. Mimo jiné odborníci v oblasti objevili celoevropsky chráněného obojživelníka kuňku ohnivou a jiné, jako hnízdiště ji využívají asi tři desítky druhů mokřadního ptactva a další. Celkově však závěrečná zpráva ochránců přírody hodnotí lokalitu jako značně degradovanou. Podle dosavadních zkušeností je jedinou cestou k nápravě razantní zásah a odbahnění.

Místostarosta Miroslavi Roman Volf ukazuje přepad rybníka Rény, jehož proděravění umožnilo postupné vypouštění nádrže.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů