Pátek, 29. března 2024

Čistírna je noční můrou

Čistírna je noční můrou
Zdeňka Hřebačková
Strachotín Budoucí čistírna odpadních vod a kanalizace se stává noční můrou pro starostu Strachotína Bohumila Bohatého. Tři roky se svými kolegy z Popic a Pouzdřan se snaží přesvědčovat úředníky na ministerstvu životního prostředí, aby dodrželi slib bývalého ministra Kužvarta. Ten si dal závazek, že všechny obce v okolí Novomlýnských nádrží získají dotace na stavby čistíren, aby se Novomlýnské nádrže nestaly zahnívající stokou. Největším "oříškem"jsou logicky peníze. Za stavbu čistírny a kanalizace zaplatí tři obce165 milionů korun. "Před třemi lety naši společnou investici ministerstvo posvětilo. Nechali jsme zpracovat projekt a zaslali ministerstvu žádost o dotace. Pak ale začali ministerští úředníci naši investici zpochybňovat. Na klidu nám to nepřidalo, protože by se tak zahodila naše tříletá práce, nemluvě o již vložených penězích,"řekl Bohatý, který je předsedou dobrovolného svazku tří uvedených obcí. Svítat na lepší časy jim začalo na začátku letošního roku. V současné době čekají na odpověď ministra životního prostředí Libora Ambrozka. Slíbil jim, že jejich žádost znovu posoudí. "Z jednání u ministra vyplynulo, že bychom mohli letos získat padesát milionů na první etapu díla. Čekáme, zda ministr dotaci potvrdí. Blíží se pro nás malé . nále. Když dotaci ministr schválí, můžeme v létě zahájit stavbu. Projekty včetně výběru dodavatele jsou připraveny,"dodal Bohatý. Tvrdí, že od dokončení stavby čistírny a kanalizace se odvíjí další rozvoj území včetně turistického ruchu. Pokud mají budoucí rekreanti využívat třetí Novomlýnskou nádrž ke koupání, musí tomu odpovídat i kvalita vody. Je to prostě začarovaný kruh. Bez čistíren odpadních vod kvalitní voda v nádržích nebude. V současné době se splaškové vody z kanalizace Strachotína a Popic přečerpávají do třetí Novomlýnské nádrže.
Pokračování str. 5
Dokončení ze str. 1
"Z hlediska chemického složení byla po celý loňský rok voda ve třetí Novomlýnské nádrži zařazena do čtvrté třídy jakosti pro vysoký obsah fosforu. Fosfor znamená největší problém a pro jeho zvýšenou hladinu v našich vodách nesplňujeme požadavky Evropské unie. Nápravu má naše republika dosáhnout do roku 2012,"dověděli jsme se od tiskové mluvčí podniku Povodí Moravy Dany Meissnerové.
Fosfor způsobuje při oteplení tvorbu sinic v Novomlýnských nádržích. Velké množství fosforu je obsažené nejen v přirozených odpadech, tedy ve fekáliích, ale zejména ve fosfátových pracích a čistících prostředcích.
"V přírodě máme přefosforováno,"varuje vedoucí hydrobiologické laboratoře Moravského zemského muzea v Brně doktorka Olga Skácelová. "Právě zvýšení koncentrace fosforu v povrchových vodách je příčinou známého kvetení vody, masového rozvoje sinic. Sinice působí negativně na zdraví lidí, způsobují alergie a mají karcinogenní účinky. Nejde jen o koupání. Vědci zjistili, že sinicové toxiny jsou v přírodě velmi těžko odbouratelné, hromadí se dokonce v potravních řetězcích. Ryby ulovené v nádržích jsou podle odborníků také škodlivé,"dodává Olga Skácelová.
Zdroj:Rovnost - Brněnský a jihomoravský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů