Pátek, 29. března 2024

Na čištění studní peníze kraj nedá

Na čištění studní peníze kraj nedá
Plzeň - Lidé na Slovanech se čištění svých studní zatím nedočkají. Peníze na likvidaci znečištěných podzemních vod po bývalém státním podniku Prádelny a čistírny města Plzně kraj zatím neuvolní.

"V celém kraji máme přes čtyřicet míst se starými ekologickými zátěžemi podobnými, jako jsou u podzemních vod na Slovanech," řekl včera po jednání rady kraje Boris Kreuzberg. Podle něj by bylo neprozřetelné uvolnit městu požadovaných 870 tisíc korun na dokončení průzkumu lokality. Stejně jako odbor životního prostředí kraje se i radní domnívají, že tyto staré zátěže by měl zaplatit stát.
"S penězi, které na ekologické havárie podle zákona máme, bychom je v celém kraji odstraňovali 200 let," řekl Kreuzberg.
Jak budou dál postupovat plzeňští úředníci?
"Rozhodující pro nás bude až postoj krajského zastupitelstva," reagovala na stanovisko rady vedoucí odboru životního prostředí města Dagmar Kaiferová. Pokud ani zastupitelstvo kraje peníze neuvolní, předpokládá, že budou společně s krajem žádat peníze od státu.
"Necháme udělat studii, a zmapujeme tak všechny podobné situace v kraji. S touto studií v ruce pak ještě během tohoto roku chceme jednat se státem," řekl Kreuzberg.
Zdroj:Plzeňský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů