Čtvrtek, 25. dubna 2024

Bílé pěny se Mohelka asi brzy nezbaví

Bílé pěny se Mohelka asi brzy nezbaví
Rychnov/Kokonín - Rychnov se zřejmě v nejbližší době nezbaví bílé pěny a splašek, které do města přitékají v říčce Mohelce z nedalekého Kokonína. Odkanalizování této jablonecké městské části totiž není v dlouhodobém plánu do roku 2006. Tuto informaci zaslal rychnovskému starostovi Františku Chloubovi jeho jablonecký kolega Jiří Čeřovský. Ten v dopise také uvedl, že jabloneckou radnici čekají dvě významnější akce, než je odkanalizování Kokonína. Nicméně tato oblast nebude podle dopisu opomíjena.
"Je to pro nás nepříjemné," uvedl rychnovský starosta. V Mohelce se totiž v určitých intervalech objevuje vysoká bílá pěna, která přitéká do města. Případem se již sice zabýval odbor životního prostředí jablonecké radnice, podle něho se ale jedná o neškodnou látku. Původce tohoto znečištění však pracovníci odboru nevypátrali. 

Kvůli znečištění říčky rychnovský starosta loni v prosinci vyzval jabloneckou radnici, aby se odkanalizováním Kokonína zabývala. Přitom navrhl řešení, že městská část by mohla být napojena na rychnovskou čistírnu odpadních vod, která v době stavby byla dimenzována právě i na napojení Kokonína. Jablonecký místostarosta Petr Karásek však minulý týden uvedl, že kromě této varianty připadají v úvahu dvě další. Mimo vybudování čistírny odpadních vod přímo v Kokoníně také stavba čerpací stanice v místě a odvedení splaškových vod z Kokonína do čističky v Liberci. Tuto variantu Karásek uvedl jako nejpravděpodobnější.
Možnosti řešení se budou projednávat společně se Severočeskou vodárenskou společností. "Budu společnost kontaktovat a jednat s ní," dodal rychnovský starosta.
Zdroj:Deník Jablonecka
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů