Pátek, 26. dubna 2024

Ambrozek chce jez v Děčíně

Ambrozek chce jez v Děčíně
Děčín/Praha - Ministerstvo životního prostředí je nakloněno záměru postavit místo dvou jezů na dolním Labi pouze jeden stupeň, a to na území Děčína. Ministr životního prostředí Libor Ambrozek včera řekl, že jednání s ministerstvem dopravy ještě pokračuje a zatím neexistuje konečné rozhodnutí.
Pokud se podle něj údaje o parametrech jezu, které nyní zná Ambrozkův úřad pouze z doslechu, ukážou jako správné, mohl by jez v Děčíně být pro ekology správným řešením.
Původní záměr postavit dva vodní stupně v Malém Březně na Ústecku a Prostředním Žlebu na Děčínsku narážel na odpor ekologů i ministerstva životního prostředí. Ministerstvo dopravy proto od něj ustupuje. Pro ministerstvo životního prostředí je klíčové, aby při stavbě nebyl ohrožen vodní ekosystém. I pro stavbu na území Děčína bude nutné vydat výjimku ze zákona o ochraně přírody a krajiny, město totiž leží v chráněné krajinné oblasti.
Ministerstvo životního prostředí si ale podle Ambrozka uvědomuje, že pro Děčín by jez znamenal pracovní příležitosti. Existuje totiž záměr vybudovat ve městě loděnici, která by vyráběla jednu loď za měsíc. Zpřístupnění loděnice a vodní cesty z Německa k Děčínu by však bylo poslední úpravou na toku směrem od německých hranic do českého vnitrozemí, řekl Ambrozek.
Náklady na výstavbu dvou vodních stupňů včetně prohloubení dna řeky tak, aby byla celý rok splavná pro lodě s ponorem 140 centimetrů, vyčíslilo ministerstvo dopravy na 6,2 miliardy korun. Pokud by byl postaven pouze jeden jez, náklady by se snížily na polovinu.
Pro stavbu jezů se v minulosti vyslovili místní politici a úřady práce, naopak proti jsou již několik let ekologické organizace.
Zdroj:Ústecký kraj
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů