Úterý, 16. dubna 2024

Majitelé chat by měli dbát na čistotu jezera

Majitelé chat by měli dbát na čistotu jezera
Frymburk - Za čistotu lipenského jezera bojují aktéři vzniku obecně prospěšné společnosti Přátel čisté vody, která se začala rodit na víkendovém pátém ročníku Setkání přátel čisté vody.
Zkvalitnit vodu v jezeře není neuskutečnitelný cíl, ale jeho naplnění nebude nijak jednoduché ani rychlé. Zejména, budou-li se k těmto snahám stavět lidé z okolí jezera lhostejně. Jednou z příčin, proč se v jezeře hromadí fosfor, jsou totiž nedostatečná čistící zařízení nebo prosakující nádrže odpadních vod soukromých rekreačních zařízení.
"V létě má Lipno v průměru 50 mikrogramů fosforu v litru vody. Při takové koncentraci se začínají nadměrně množit řasy a sinice," uvedl jeden z organizátorů setkání František Frantál. "Pro lidské zdraví jsou zásadní sinice, protože jejich obranné mechanismy jsou toxické. V létě se tedy v Lipně při 50 mikrogramech fosforu v litru objevují zelené vrstvy a taková voda lidi neláká. Ovšem brněnská přehrada, kde je celoročně zákaz koupání, vykazuje 280 mikrogramů fosforu na litr," uvedl pro srovnání.
Od roku 1990 větší obce začaly budovat čistírny odpadních vod a jimi zachycený fosfor se odváží na zabezpečené skládky. Díky tomu se kvalita vody v Lipně výrazně zlepšila. "Velké obce jsou tedy v tomto směru vyřešeny. Do jezera ale nyní ročně přitékají 2,4 tuny fosforu z chat a velkých rekreačních zařízení," řekl František Frantál.
To je teď veliký oříšek, který rozlousknout nebude vůbec jednoduché. Pro jeho řešení by chtěli Přátelé čisté vody získat pomoc konkrétních osob na krajském úřadě. V okolí jezera se totiž nachází více než 4000 chat, ale stavební úřady ročně zvládnou prověřit odpadní zařízení nejvýše sta chat. "Úředníci chatařům ukládají, jak mají zabránit tomu, aby jejich odpadní vody netekly do jezera. Máme ale důvodné podezření, že mnohé atesty o nepropustnosti jímek, které majitelé chat předkládají, jsou falešné," konstatoval František Frantál.
Proto by chtěli Frymburští s pomocí pracovníků kraje zajistit vymahatelnost práva při kontrolách jímek rekreačních zařízení, jejichž majitelé bývají často arogantní a nemají vůli odpadní jímky proti úniku nebezpečných látek zabezpečit.
Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů