Pátek, 29. března 2024

Riziko povodní kvůli zásobám sněhu na horách roste

Riziko povodní kvůli zásobám sněhu na horách roste

PRAHA - Vláda včera doporučila před táním sněhu maximálně vyprázdnit vodní nádrže,

aby zadržely očekávaný příval vody. Ministr zemědělství Jaroslav Palas (ČSSD) po schůzi kabinetu řekl, že na odtávání extrémního množství sněhu se vodohospodáři chystají stejně jako lidé zodpovědní za bezpečnost.

O riziku vzniku povodní prý už byly informovány kraje a radnice velkých měst. V případě rychlého oteplení a prudkého tání totiž hrozí podle Palase, který je zodpovědný za protipovodňová opatření, záplavy i přesto, že vodohospodáři už větší část nádrží vypustili. Riziko přívalu velké vody roste podle něj s prodlužováním zimy. Na horách nyní leží průměrně metr a půl až dva metry sněhu. Na Labské boudě překročila sněhová pokrývka tři metry, ještě dnes v noci ho má přibýt. V nejbližších dnech meteorologové výrazné oteplení a tedy i větší tání ale neočekávají.

Největší zásoby sněhu leží v povodí Vltavy, Labe a Moravy, tam je proto i nejvyšší riziko vzniku jarních povodní, uvedl Palas a dodal, že v povodí Vltavy leží 1,6 miliardy metrů krychlových sněhu, kaskáda je však schopna zachytit pouze čtvrtinu tohoto množství. V povodí Moravy je podle něj nádrží málo, pomohou Nové Mlýny. Kdyby tam nebyly nádrže, v této situaci by tam vznikla katastrofa, konstatoval ministr. Zároveň se ohradil proti požadavku ekologů držet hladinu nádrží pod Pálavou dlouhodobě nízko.

Informace o vodním stavu jsou pravidelně aktualizovány na internetových stránkách www.voda.mze.cz.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů