Pátek, 19. dubna 2024

Hladiny řek klesají

Hladiny řek klesají

Hladiny rozbouřených řek pozvolna klesají, toky se vrací do svých koryt. Podle vodohospodářů pomohla zejména studená noc, která zpomalila tání sněhu. Na Vysočině, kde se zdála situace v sobotu nejkritičtější, platil ráno třetí povodňový stupeň na třech řekách. Situace by se mohla ještě zkomplikovat v Olomouci, kde Morava, která v noci zaplavila část Litovle, stále stoupá.

Chlapce, který spadl v Jirkově na Chomutovsku do koryta Podkrušnohorského přivaděče, se stále nepodařilo najít. Jedinou potvrzenou obětí záplav tak zůstává vodák, který v sobotu na Havlíčkobrodsku utonul v řece Sázavě. Jeho tělo, zaklíněné v kořenech stromů, se stále nepodařilo vyprostit.

V Moravičanech na řece Moravě stále platí třetí povodňový stupeň, ale řeka již kulminovala a pomalu klesá. O něco níže po proudu zaplavila v noci dvacetiletá voda část Litovle a dostala se i do několika rodinných domů. Zaplavila také silnici na Nové Zámky. V dalším větším městě po proudu, v Olomouci, se zatím hladina stále zvyšuje a dnes dosáhne rovněž třetího stupně.

Vysočina hlásí třetí stupeň v Jihlavě v Brancouzích a Ptáčově na Třebíčsku, na Sázavě v Pohledských Dvořácích a Ledči nad Sázavou na Havlíčkobrodsku a Želivce v Poříčí na Pelhřimovsku. Hladiny už kulminovaly a díky chladnému počasí budou průtoky dále klesat. Stejný vývoj se očekává i ve Středočeském kraji, kde stupeň ohrožení platí na Sázavě v Nespekách a ve Zruči nad Sázavou.

Původně přepokládaných sedm metrů zřejmě Labe v Ústí nepřekročí. V pondělí, kdy by měla řeka kulminovat, očekávají vodohospodáři výši hladiny zhruba 660 centimetrů. Dnes dopoledne překračovala šestimetrovou hranici třetího povodňového stupně o 45 centimetrů. Zaplavena zůstává silnice u Benešova mostu, která je součástí hlavního tahu Praha-Ústí-Děčín.

Na jižní Moravě zažili lidé nejdramatičtější okamžiky ve Vojkovicích na Brněnsku, kde stavěli val z pytlů s pískem, aby se Svratka nerozlila do obce. Hasiči museli také evakuovat restauraci u řeky. Kvůli tomu, že voda v Brněnské přehradě tekla přes přepad, hasiči monitorovali i brněnský Komín. Třetí povodňový stupeň, ohrožení, zůstává na řece Moravě ve Strážnici, na Dyji v Janově a na Svratce v Židlochovicích.

Na Českolipsku se v noci na třetí stupeň dostala Ploučnice, rozlila se však především ve své nivě a nenapáchala žádné větší škody. Ve Zlínském kraji žádná z řek třetího stupně nedosahuje. Nejvíce práce tak měli hasiči v noci, když odčerpávali vodu, která zaplavila část areálu Slováckých strojíren v Uherském Brodě.

V Pardubickém kraji stoupá už jen hladina Labe v Němčicích a také dolní tok řeky Loučné, kde vodohospodáři vyhlásili druhý stupeň. V sobotu ohrožovala několik domů v obci Třebotice rozvodněná Třebovka. V Plzeňském kraji neevidují dokonce ani žádný druhý stupeň povodňové aktivity. Hasiči pomáhají pouze v Sušici, kde mírně rozvodněná Volšovka zaplavila čtyři sklepy.

Klid je v Karlovarském kraji. Také jediný třetí stupeň vyhlášený v Moravskoslezském kraji na řece Opavě v Opavě-Polní již byl také odvolán.

V Královéhradeckém kraji platí nejvyšší povodňový stupeň již jen na řece Orlici u Týniště nad Orlicí na Rychnovsku, na ostatních tocích jsou nanejvýš první stupně. Rozvodněné toky zaplavily některé komunikace, uzavřena je například silnice mezi Vysokou a Opatovicemi či Krňovicemi a Třebechovicemi pod Orebem.

Vltava v Praze je klidná, platí na ní nejnižší povodňový stupeň.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů