Čtvrtek, 28. března 2024

EK: Obce můžou přijít o 6 mld. Kč

EK: Obce můžou přijít o 6 mld. Kč

Některým českým obcím hrozí, že od Evropské komise nedostanou slíbenou dotaci na čističky odpadních vod. Evropská komise jim přitom už loni schválila asi 6 mld. Kč. Má ale podmínku, radnice musí zrušit nebo přinejmenším změnit smlouvy s provozovateli vodovodů a kanalizací tak, aby odpovídali unijním představám. Města to berou jako diskriminaci. Podle nich je to proti českým zákonům.

6 mld. Kč z Fondu soudržnosti mělo loni dostat asi 18 měst a obcí Optimistickou informaci o přidělení dotace dostala každá z obcí koncem letošního roku přímo od Generálního sekretariátu Evropské komise. Příslib ale obsahuje tuto podmínku.

Dopis Evropské komise:
Před tím než Komise vyplatí peníze, musí příjemce buď zrušit smlouvu s provozovatelem své vodárenské soustavy a vybrat nového na základě veřejné soutěže, nebo upravit stávající smlouvy, aby byly v souladu s nejlepší mezinárodní praxí.

Problém se týká smluv uzavřených v 90. letech. Města tehdy pronajala své vodárenské soustavy soukromým subjektům, hlavně zahraničním firmám. Kdyby obce podle přání Evropské komise smlouvy zrušily, hrozí jim podle Svazu měst a obcí soudní spory a mezinárodní arbitráže.

Oldřich Vlasák, předseda Svazu měst a obcí:
Já se domnívám, že to je nepřípustné ani podle našeho právního řádu, že si to nemůže Evropská komise dovolit.

Když obce slíbené peníze nedostanou, nemohou splnit směrnici EU o čištění městských odpadních vod, která má platit od roku 2010. Například města v západních Čechách chtěla slíbené peníze použít na vyčištění Berounky a Ohře.

Jaroslav Vojta, starosta města Žlutice, Vodohospodářské sdružení obcí západních Čech:
My bychom leckde dobudovali kanalizace, ty sítě jsou zastaralé, čistírny nevyhovující.

Podle ministerstva životního prostředí je podle nejnovějších informací Evropská komise ochotna ustoupit od toho, aby města rašila smlouvy s provozovateli svých vodáren, ale musí kontrakty přepracovat. Jakým způsobem, ministerstvo ani Evropská komise dnes na dotaz České televize nesdělil.

Tomáš Novotný, náměstek ministra životního prostředí:
Je to otázka dalších měsíců. Není problém říci vám v průběhu týdne další podrobnosti, ale nejdříve bychom s tím rádi seznámili žadatele.

Podle Svazu města o obcí smlouvy, které města uzavírají s provozovateli svých vodáren v současné době, už odrážejí evropské standardy. Tyto obce by tedy s čerpáním dotací neměly mít problémy.

Zdroj: ČT1

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů