Pátek, 19. dubna 2024

Arnika představila knihu o povodních

Arnika představila knihu o povodních

PRAHA – Množství povodní roste a jejich účinky jsou stále ničivější. Vysvětlení jak a proč povodně vznikají a možnosti jak se proti jejich ničivým účinkům můžeme chránit, aniž bychom zničili své životní prostředí, představili dnes členové sdružení Arnika v Kulturním centru Zahrada v Praze, kde pokřtili svou novou knihu „Život s povodněmi“.

„Lidé už začínají pomalu zapomínat na katastrofální povodně z let 1997 a 2002. Pokračuje zástavba říčních niv, zvyšuje se hodnota majetku v dosahu extrémních povodní a příliš se nezměnil ani přístup k regulacím vodních toků, které se mnohde podílejí na zvýšení rizika povodňových škod,“ vysvětlila autorka knihy Lenka Daňhelová pohnutky, které vedly k sepsání knihy. „V knize se zabývám příčinami a historickým vývojem povodňových škod a hledám způsoby, jak jim předcházet,“ říká autorka.

Daňhelová vysvětluje v knize vývoj úprav toků a ochrany před povodněmi a objasňuje, že při použití výhradně  technických úprav není možné povodním zabránit. „Sebevětší přehrady povodním nezabrání a navíc často poskytují lidem pocit falešného bezpečí, který vede k intenzivnímu využívání říčních niv. Při katastrofálních povodních pak škody dosahují astronomických výšek,“ uvedla Daňhelová.

Aby se člověk mohl povodním efektivně bránit, musí podle Daňhelové začít tam, kde se voda shromažďuje a kudy pak odtéká do říčních koryt. „Kdyby se člověk soustředil na to, aby zadržel vodu v krajině kudy přirozeně protéká, dosáhl by daleko lepších výsledků, než když pokračuje v regulaci toků. Právě betonová a narovnaná koryta jsou příčinou ničivých povodňových vln, protože se voda nemá kde zastavit,“ shrnula Daňhelová výsledky své práce.

Křest knihy „Život s povodněmi“ uspořádala Arnika u příležitosti Světového dne vody, který od roku 1992 vyhlašuje OSN každoročně dne 22. března.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů