Čtvrtek, 25. dubna 2024

Zastupitelé schválili vstup Veolie Water do VAKu

Zastupitelé schválili vstup Veolie Water do VAKu

Královéhradecké zastupitelstvo v úterý schválilo vstup francouzské společnosti Veolia Water do hradeckých Vodovodů a kanalizací (VAK). Definitivně bude muset vstup Veolie a všechny příslušné smlouvy schválit valná hromada VAKu. Uvedl to náměstek hradeckého primátora a člen představenstva VAKu Josef Malíř. Hradec Králové ve VAKu drží asi 60 procent akcií.

Veolie vyhrála tendr na strategického partnera VAKu loni na podzim a dosud s VAKem pracovala na znění konkrétních smluv. Pokud akcionáři vodovodů, které z 90 procent tvoří obce, na valné hromadě vše schválí, bude Veolie soustavu VAK se 150.000 zákazníky provozovat 30 let. Představuje to objem obchodů s vodou za více než deset miliard korun. Podle Malíře by se o vstupu mohlo hlasovat již na řádné valné hromadě, která má být do konce června.
Od VAK si Veolie odkoupí provozní majetek. "Cena prodávaného majetku bude 70 milionů korun nad jeho účetní hodnotou, minimálně bude 250 milionů korun," řekl Malíř. Vlastní vodárenská síť zůstane VAKu a provozovatel za ni bude platit nájem. Cena vodného a stočného by se měla zvyšovat jednou ročně, a to nejvýše o inflaci. Případné rozpory o určení výše ceny by měl řešit soud.
Některé obce s podmínkami vstupu strategického partnera do VAKu nesouhlasí. "Nejsme přesvědčeni, že pozitivní vliv, který se od vstupu zahraničního firmy do vodáren v budoucnu očekává, může přinést výhradně strategický partner. Společnost se obejde i bez něj," řekl v polovině března Mladé frontě Dnes starosta Třebechovic pod Orebem Jiří Němec.
Proti způsobu poptávkového řízení vystoupila kyperská Glossana Holdings, která má ve VAK necelá čtyři procenta akcií. Firma celé řízení označila za neprůhledné a nezákonné. Za zastavení procesu bojuje poslankyně Hana Orgoníková (ČSSD), která pod protestní petici sehnala asi 650 podpisů. Představitelé Hradce Králové, který stojí v čele hledání strategického partnera pro VAK, jejich výhrady odmítli.

Zdroj: http://zpravy.hradeckralove.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů