Středa, 24. dubna 2024

Centroprojekt využívá růstu poptávky v Brazílii

Centroprojekt využívá růstu poptávky v Brazílii
Exotická akvizice se vydařila zlínskému Centroprojektu. Před čtyřmi lety převzal za několik miliónů korun zakázky, zařízení a část zaměstnanců jedné brazilské inženýrsko-dodavatelské firmy. Nová společnost Centroprojekt do Brasil od té doby zdvojnásobila tržby na loňských 50 miliónů brazilských realů (asi 430 miliónů korun) a přibrala další pracovníky.
"Pro nás to je strategická záležitost. Jde o obrovský trh se 180 milióny obyvatel, kde je ochrana životního prostředí mnohem více zanedbaná než u nás," řekl ředitel Centroprojektu Vladimír Kudela. Brazilská dceřiná společnost se totiž zabývá dodávkami úpraven vody a čistíren odpadních vod zejména pro papírenský a ocelářský průmysl. Ten nyní zvyšuje export, rozšiřuje kapacity a potřebuje nové čistírny.
Zlínská firma má naopak zkušenosti se stavbami městských čistíren a předává tak své znalosti brazilským kolegům. "Chceme využít poptávky tamních měst. Proto také zisk zatím necháváme ve firmě a zvyšujeme o něj vlastní kapitál, aby mohla vstupovat i do velkých městských tendrů," poznamenal Kudela.
Brazilská společnost, která dnes patří mezi přední v zemi, se již rozhlíží i v zahraničí a získala zakázku v přepočtu za 80 miliónů korun na projekt čistírny pro papírenský závod v Chile. V Česku Centroprojekt loni utržil kolem 350 miliónů korun.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů