Čtvrtek, 28. března 2024

Zlikvidují konečně toxické sinice?

Zlikvidují konečně toxické sinice?
Cheb - Jak řešit problém nadměrného výskytu toxických sinic na chebských přehradách Skalka a Jesenice, aby tyto nádrže i v budoucnu zůstaly významným pilířem letní turistiky na Chebsku? Míček je nyní na straně podniku Povodí Ohře. Povodí totiž, jak vyplynulo z jednání na Krajském úřadu v Karlových Varech, má připravit odborné stanovisko k této problematice a předložit návrh, který bude směřovat ke konkrétnímu řešení. Po něm volají chataři, provozovatelé kempů i lidé z Chebu a okolí, kteří se k přehradám jezdí v létě koupat.
"Pokud dojde ke shodě, budou se na řešení podílet i krajský úřad, město Cheb a další subjekty," informoval chebský místostarosta Pavel Vanoušek. Jak druhý muž chebské radnice řekl, na jednání v Karlových Varech byl vyžádán i názor ke skutečnosti, že plocha přehrady Skalka na jaře zarůstá vegetací, jež je později při napuštění přehrady zaplavena, čímž se stává zdrojem živin. A právě velký přísun živin do přehrady výrazně napomáhá rozvoji sinic.
"V této souvislosti bylo požádáno o posouzení možnosti změny v režimu napouštění přehrady Skalka," řekl Vanoušek. Vzhledem ke své poloze bude Skalka v roce 2006 obsazena do jedné z hlavních rolí v rámci připravované Krajinné výstavy bez hranic Marktredwitz Cheb. Mnozí Chebané se však již nyní začínají obávat, že 'zahradní' turisté, od kterých si v Chebu slibují příliv milionů korun, budou nuceni sledovat hladinu Skalky pokrytou tlejícím 'špenátem' (vodním květem). Co s tím? Povodí Ohře opět naznačilo, že není nakloněno krátkodobému řešení situace v podobě tzv. modré skalice.
"Krátkodobá opatření, která mají okamžitý a krátkodobý vliv, jako jsou dávkování různých 'jedů' nebo jiných látek, které sinice v dosahu své působnosti zabíjejí, ale nezabrání jejich rozvoji za poměrně krátkou dobu. Navíc se do vodního prostředí vnášejí cizorodé látky, které mohou negativně ovlivnit život některých vodních a na vodu vázaných organismů," uvedl mluvčí podniku Povodí Ohře Václav Svejkovský. Strana zelených (SZ) v Chebu, která byla jedním z garantů březnového semináře na téma 'Stop sinicím na chebských přehradách!', se také domnívá, že modrá skalice není řešením.
"Chemické prostředky včetně skalice modré by vedly ke zvýšení celkové zátěže ekosystému a je možno očekávat opakování problému v dalším roce. Tudy cesta nevede," říká za zelené Blanka Baboráková. Podle SZ se v danou chvíli jako šetrné a zároveň účinné řešení nabízejí kořenové čističky. Investiční náklady jsou prý nižší než u biologického ošetření vody, údržba a kontrola je velmi jednoduchá, přičemž účinnost kořenových čističek, které čistí horizontální průtok odpadní vody propustným filtračním ložem, se pohybuje mezi 69 až 98 procent.
"Město Cheb vyčká na odborné stanovisko a návrh, a teprve pak bude rozhodnuto o tom, k jakým opatřením se připojí," uzavřel Pavel Vanoušek.

Zdroj: Chebský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů