Pátek, 29. března 2024

Stavba jezu na Labi začne za rok

Stavba jezu na Labi začne za rok
Ústí nad Labem
- Stavba jezu na Labi v Děčíně začne příští rok. Řekl to včera v Ústí nad Labem odstupující ministr dopravy Milan Šimonovský. Ekologové se zprávě podivují a tvrdí, že je přehnaně optimistická.

"Uzavřel jsem dohodu s ministrem životního prostředí o stavbě jednoho plavebního stupně v Děčíně. Na stavbu jezu bude udělena výjimka, protože jez takřka nepoškodí životní prostředí," sdělil Šimonovský a doplnil, že je záměr začít budovat jez v příštím roce.
"Náklady na stavbu budou 3 miliardy korun a protože budeme v souladu s ministerstvem životního prostředí, očekáváme možnost využití prostředků z evropských fondů," řekl ministr dopravy.
Mluvčího ekologického sdružení Arnika, jež proti stavbám jezů na Labi bojuje, informace o domluvě ministrů šokovala.
"To je strašná zpráva,"
reagoval Marek Jehlička. V klidu naopak zůstal jeho kolega Vlastimil Karlík.
"Zpráva ministra Šimonovského je přehnaně optimistická. Do konce dubna má ministerstvo dopravy předložit podklady o stavbě jezu k posouzení, které bude hotové až příští rok. Až poté může být požádáno o výjimku," uvedl Karlík a dodal, že než bude znám výsledek posouzení, nemůže nikdo nic slibovat.

K domluvě s Liborem Ambrozkem Šimonovský uvedl, že se jedná o meziresortní dohodu.
"Na jejím základě jsme připravili společně materiál, který bude předložen vládě," sdělil Šimonovský, ale potvrdil, že pro vládní kabinet není dohoda závazná.

Na rozdíl od ekologů si lodní dopravci mohou mnout ruce, ale jeden jez vidí jako kompromis.
"Postavení jednoho jezu zajistí spojení republiky s námořními přístavy přes Děčín. Bohužel už ne, aby mezi Nebočady a Střekovem byla zajištěna celoroční splavnost, která je potřeba,"
uvedl šéf děčínské hospodářské komory Jiří Aster.
Že jeden plavební stupeň nebude stačit si je vědom také Milan Šimonovský.
"Existence jednoho jezu umožní splavnost dolního toku Labe v průběhu 360 dnů v roce. Dohodli jsme se s hejtmanem i ústeckým primátorem, že toto řešení není konečné," řekl ministr dopravy, ale stavbu dalšího vodního díla nesliboval.
"Poslední kompromisní varianta v podobě jezu v Děčíně bude určitě dobře sloužit deset až dvacet let. Pak se ukáže, zda je třeba stavět další," sdělil Šimonovský.
Zdroj:Ústecký kraj
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů