Pátek, 19. dubna 2024

Tání sněhu přineslo v Libereckém kraji místo povodní užitek

Tání sněhu přineslo v Libereckém kraji místo povodní užitek
LIBEREC - Užitek přineslo v Libereckém kraji obrovské množství sněhu, kvůli němuž ještě v druhé polovině března hrozily na řece Jizeře ničivé záplavy. Mnoho vody se totiž vsáklo pod zem a zvětšily se tam její zásoby, vyčerpané před dvěma lety během jarního a letního sucha. "Tající sníh už záplavy nezpůsobí, v současné době by je mohly vyvolat pouze dlouhotrvající silné deště," řekl náměstek ředitele jabloneckého závodu Povodí Labe Jaroslav Rydl.

Většina sněhu kolem Jizery od hřebenů Krkonoš a Jizerských hor až po podhorský Železný Brod již zmizela, přitom ještě před měsícem se v něm skrývalo přes 200 milionů metrů krychlových vody.

Potíže se záplavami se v Libereckém kraji objevily pouze mezi 18. a 20. březnem, kdy se z koryt vylily horské řeky Smědá a Nisa a některé potoky. Žádné větší škody však nenapáchaly. "Narozdíl od loňské zimy sníh naštěstí napadl na nezamrzlou půdu a při tání se hodně odpařoval nebo vsakoval pod zem. Právě díky tomu přibyla spodní voda, které byl nedostatek vinou velkého sucha z roku 2003," prohlásil Rydl. Voda z tajícího sněhu doplnila také menší prameniště a studny, s jejichž vysychání předloni a loni zápolila řada obyvatel kraje.

Příznivý vývoj počasí v posledních dvou týdnech dovolil, aby Povodí Labe začalo zvyšovat hladiny v přehradách na Souši a v Josefově Dole, kde se voda upravuje na pitnou. Z obav před záplavami začali vodohospodáři přehrady odpouštět 24. února. "Dopouštění přehrad na obvyklou úroveň potrvá zřejmě až půl roku," konstatoval Rydl.

Mimořádné odpouštění a napouštění Souše a Josefova Dolu nepřinese problémy s pitnou vodou. Nepřipustí je používaná technologie, řekl náměstek ředitele libereckého závodu Severočeských vodovodů a kanalizací František Urban.

Zdroj: www.igenus.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů