Pátek, 29. března 2024

Čističku v Lounech čeká rekonstrukce

Čističku v Lounech čeká rekonstrukce
Louny - Čistírny odpadních vod (ČOV) v Lounech a Podbořanech projdou rozsáhlou rekonstrukcí. Obě jsou součástí skupiny projektů Dolní Labe, která zahrnuje mimo jiné rekonstrukce čtyř čistíren odpadních vod - v Lounech, Podbořanech, Bílině a Žernosekách. Akce navazuje na projekt ISPA Podkrušnohoří, v jehož rámci se v současné době rekonstruuje ČOV v Žatci.
Na ČOV v Lounech jsou v současné době čištěny odpadní vody od zhruba 23 500 obyvatel z města a Cítolib, Lenešic, Dobroměřic a Černčic. Chystá se napojení Líšťan a Rané. Výhledově se tak počítá s připojením 25 500 obyvatel. Uvádí se to v dokumentaci k posuzování vlivu stavby na životní prostředí, kterou budou v nejbližší době dotčené úřady projednávat. "ČOV v Lounech pochází z počátku devadesátých let. Technologické řešení je zastaralé a nevhodné, strojně technologické vybavení je na hranici své životnosti, některé stavební konstrukce jsou ve špatném stavu. Dle národní a evropské legislativy jsou kapacita a technologické vybavení ČOV Louny nedostatečné. Úkolem projektu je proto rekonstrukce a optimalizace provozu z hlediska účinnosti čištění, energetické náročnosti provozu, náročnosti na obsluhu a finanční náročnosti nákladů na opravy a údržbu," uvádí se v dokumentaci. K vlastní rekonstrukci ČOV v Lounech by mělo dojít v letech 2007 až 2009. Do roku 2010 by mělo dojít také k rekonstrukci ČOV v Podbořanech.
Česko se zavázalo, že do roku 2010 podstatně zlepší podle Evropské unie čištění odpadních vod. Ani jedna z ČOV v Žatci, Lounech a Podbořanech požadavky EU nyní nesplňuje. Jejich technologie jsou schopné z odpadních vod eliminovat organické látky, po modernizaci odstraní také dusík a fosfor. Dusíkaté a fosforečné živiny vypouštěné z ČOV do řek způsobují ve vodě rozkvět řas a sinic, které ohrožují život v tocích. Investice do modernizací ČOV v Česku si vyžádají miliardy korun, finančně na ně přispěje Evropská unie. Například projekt ISPA Podkrušnohoří, v jehož rámci se rekonstruuje žatecká ČOV, si vyžádá 750 milionů korun. Přičemž 65 % nákladů hradí EU a většinu zbytku Severočeská vodárenská společnost.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů