Pátek, 19. dubna 2024

Čistírna se Brandýsu prodražila

Čistírna se Brandýsu prodražila
Z vysouzených miliónů získalo město pouhých 290 tisíc korun

Zhruba 25 miliónů korun, které město Brandýs nad Labem-Stará Boleslav před lety vysoudilo na firmě Benefit za nedostavěnou a rozkradenou čistírnu odpadních vod, se do obecního rozpočtu nikdy nedostane. Konkurs na vytunelovanou firmu už skončil a zastupitelům města tak nezbylo než pohledávku definitivně smazat jako nevymahatelnou.
Dávný dluh byl poslední památkou na investiční dobrodružství z poloviny 90. let. Výstavbu městské čistírny odpadních vod svěřila v roce 1994 tehdejší radnice firmě Benefit, která slibovala, že zajistí stamiliónovou dotaci od Státního fondu životního prostředí. Fond pak formou dotace a bezúročné půjčky v celkové výši 130 miliónů korun městu skutečně pomohl, jenže hospodaření na stavbě mělo velmi zvláštní pravidla.
Od prvního roku byla stavba trvale přefinancována a firma Benefit dostávala od města formou záloh peníze za práce, které nebyly nikdy provedeny. Státní fond životního prostředí a Finanční ředitelství Praha při kontrolách zjistily nedostatky ve financování a v roce 1997 přestal stát městu peníze dále vyplácet. Ztracené milióny, nedokončená stavba a hrozba, že město bude muset státu vracet celou stamiliónovou dotaci, to vše vedlo až k pádu radnice vedené koalicí ODS a KDU-ČSL.
Nové vedení města si na dostavbu čistírny půjčilo peníze od Komerční banky a stavbu dokončilo z vlastního rozpočtu. Poslední splátku zaplatilo teprve před dvěma lety. Radnice nezbankrotovala jen díky tomu, že ministr životního prostředí v roce 2002 odpustil městu povinnost vrátit státu dotaci, která i s penále činila téměř 143 miliónů korun.
V souvislosti s výstavbou čistírny byli policií obviněni z trestných činů dva představitelé radnice a stavební dozorce. K podmínečnému trestu odnětí svobody na 16 měsíců s odkladem na tři roky byl v prosinci 2003 odsouzen bývalý místostarosta Jiří Kopčil za maření úkonu veřejného činitele z nedbalosti.
Z téměř 25 miliónů, které radnice vysoudila na Benefitu, získalo město v konkursním řízení s Benefitem necelých 290 tisíc korun.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů