Úterý, 23. dubna 2024

Čistírna ušetří Sedlčanům miliony

Čistírna ušetří Sedlčanům miliony

PŘÍBRAMSKO - Až dva miliony korun ušetří Sedlčany díky zprovoznění modernizované čistírny odpadních vod (ČOV).

Nebudou muset totiž už platit sankce za neplnění ekologických norem. Celková rekonstrukce přitom vyšla na více než 60 mil. Kč. Vylepšení brzy čekají i ČOV v Příbrami a Březnici.

Sedlčanskou čistírnu zkolaudoval odbor životního prostředí středočeského krajského úřadu. Tím se završil proces modernizace a intenzifikace, a samozřejmě i roční zkušební provoz, řekl tiskový mluvčí krajského úřadu Martin Kupka. Podle slov místních lidí byla zpočátku řada problémů s kvalitou vody přitékající do ČOV z velkých průmyslových podniků. V současné době však již všechny parametry vyhovují.

Modernizace začala v lednu 2003 kvůli vysokému obsahu dusíkatých látek a fosforu, a také chybějící dešťové zdrži. V té se nyní zachycuje významná část vody znečištěné při srážkách ve městě. Předchozí špatný stav způsobil několik havárií spojených s úhynem ryb v potoce Masník, uvedl technolog odpadních vod Miroslav Richter.

Do čistírny přitéká 85 l/s odpadních vod, což činí témeř milion kubíků za rok. Asi 70 % pochází z veřejné sféry a 30 % z podniků. Chceme, aby kvalita vody vypouštěné do Masníku byla lepší než ta, která z Masníku přiteče, prohlásil Richter.

Podobné problémy s čistěním odpadních vod jako měly Sedlčany, mají i další města na Příbramsku. Např. v Březnici, kde funguje ČOV už přes deset let, technologie již není schopna splnit požadavky na čištění vody. Tento nedostatek musíme dohánět chemickou cestou. Tím rostou náklady o zhruba 100 000 Kč za rok, uvedl vedoucí březnického vodohospodářského střediska Jiří Čížek. Stáří ČOV se začíná projevovat i v poruchovosti strojů a zvýšeném počtu havárií.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů