Pátek, 29. března 2024

Bude muset muž rybníky zavézt zeminou?

Bude muset muž rybníky zavézt zeminou?

Družec - Miloslav Voráček z Kladna toužil po podnikání v chovu rybího plůdku. V závěru roku 2000 projevil zájem o získání podmáčené louky v družecké lokalitě Na Rybníku. Na obecní úřad podal žádost o koupi, ten však na základě protestů některých místních obyvatel pozemek neprodal.

"Několik lidí se obávalo budoucího využití louky, které by mohlo být podle jejich názoru všelijaké," poznamenala starostka obce Marie Palková. V roce 2002 koupil podnikatel ze soukromého vlastnictví Štillerův mlýn a přilehlé pozemky. Od té doby se snažil opravovat tamní budovy a čistit areál od náletových dřevin a přestárlých stromů, z nichž padaly větve. Na veškeré úkony, jež tam prováděl, měl Voráček povolení. Obec dále požádal o svolení k vytvoření okrasných jezírek o velikosti do 16 metrů čtverečních, a dostal ho. Vzhledem k tomu, že jsou však objekty větší a vyžadují splnění dalších podmínek stanovených zákonem, byl pro jejich zřizování zapotřebí rovněž souhlas příslušných správních orgánů, jimiž jsou v tomto případě Stavební úřad v Kladně nebo odbor životního prostředí kladenského magistrátu. Ty však muž nekontaktoval.

"Počátkem dubna jsme vydali oznámení o zahájení řízení k odstranění stavby. Třetího května se uskuteční místní šetření," sdělil mluvčí kladenského magistrátu Ladislav Pavlík. "Výzvu k zastavení zemních prací jsem respektoval," vyjádřil se k věci Voráček. Na základě obav obyvatel Družce souvisejících se změnou režimu na louce a strachem z povodní vzniklo v obci občanské sdružení Kačák 2005, jehož hlavní náplní je ochrana přírody a obnova krajiny kolem Loděnického potoka.

"Jeho založení vítám. Věřím, že bude přínosem pro celé povodí Kačáku, nejen pro okolí jeho krajiny, ale i čistotu vody. Co se týká stylu podnikání pana Voráčka, myslím si, že je pro malé obce vhodné. Měli jsme obavy ze vzniku vrakovišť," uvedla starostka Palková. "Proti záměru budovat rybníky nic nemám, pokud to nebude narušovat životní prostředí," dodal jeden z místních Miroslav Vacek.

Zdroj: Kladenský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů