Čtvrtek, 18. dubna 2024

Miliarda lidí nemá k dispozici čistou vodu

Miliarda lidí nemá k dispozici čistou vodu
Více než miliarda lidí ve světě odebírá pitnou vodu ze znečištěných pramenů, studní nebo řek. U příležitosti Světového dne vody to uvedl Dětský fond OSN ( UNICEF).
Na nemoci, které jsou důsledkem znečištěné vody, každý den podle UNICEF umírají přibližně čtyři tisícovky dětí. Téměř polovina lidí na planetě - tedy asi 2,6 miliardy - se musí obejít bez jakýchkovliv sanitárních zařízení jako kanalizace nebo čističky odpadních vod.
Přibližně čtyři stovky milionů dětí má denně k dispozici méně než dvacet litrů vody. To znamená, že každé páté dítě musí vystačit s menším množstvím, než je absolutní minimum, které každý člověk potřebuje k pití, vaření a k hygieně.
Nejhorší situace je přitom zejména v jižní části Sahary, kde se bez čisté vody musí obejít celých třiačtyřicet procent tamních obyvatel. V tomto regionu umírá také z těchto důvodů každé páté dítě dříve, než dosáhne pěti let.
Bez dostatku čisté pitné vody žije mnoho obyvatel Asie. Pouze v Číně je to podle UNICEF 288 milionů osob, tedy přibližně tolik jako na africkém kontinentu vůbec.
Obecně platí, že v horší situaci jsou obyvatelé venkova než měst. Zdravotní riziko kvůli nedostatečné kanalizační síti je ale větší ve slumech v okolí velkých měst.
Na druhé straně se zvýšil podíl lidí, kteří mají dost pitné vody, a to na osmdesát tři procent ze 77 procent v roce 1990. UNICEF však upozorňuje, že s touto situací se nelze spokojit.
Už velice prostá hygienická opatření mohou zachraňovat život, uvádí ve své zprávě UNICEF. Pouze mytí rukou mýdlem je údajně s to snížit výskyt průjmových onemocnění o čtyři desítky procent. Nyní na průjmy ročně umírá 1,8 milionů dětí do pěti let.
Světový den vody vyhlásilo Valné shromáždění Organizace spojených národů v roce 1992; ustaven byl na summitu Země v Riu de Janeiro v červnu 1992.
Zdroj:Rovnost - Brněnský a jihomoravský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů