Čtvrtek, 25. dubna 2024

Lipno se při povodni rozlije do Rakouska

Lipno se při povodni rozlije do Rakouska

Lipno nad Vltavou - O čtyřicet centimetrů by se měla zvýšit maximální hladina lipenské nádrže. Jedná se o jedno z opatřeních, aby nádrž lépe zvládla velkou vodu. Při vyšší hladině zalije voda na dvou místech i rakouské území.

"V žádném případě však změna maximální hladiny nádrže ze 725,6 metru nad mořem na 726 metrů neznamená, že v létě bude v Lipně více vody. Hladina zůstane na stejné úrovni jako v minulých letech," zdůraznil ředitel Povodí Vltava závodu Horní Vltava Zdeněk Zídek.

Změna manipulačního řádu přehrady je nutná, aby nádrž lépe zachytila případnou povodeň. "Prozkoumali jsme hráz a prověřili, že s menšími stavebními úpravami snese hladinu o čtyřicet centimetrů vyšší. Tuto kótu nesmí voda nikdy překročit. V roce 2002 jsme překročili maximální hladinu o sedm centimetrů. Do koryta jsme vypouštěli 320 metrů krychlových za vteřinu. Případná destrukce hráze by znamenala, že do koryta by vytékalo 11 000 metrů krychlových za vteřinu," zdůraznil Zdeněk Zídek.

Při vyšší hladině zalije voda na dvou místech rakouské území. "Musíme získat souhlas vlastníků, zda je možné pozemky zatopit. To by se však stalo jen při modelové povodni a pouze na 90 hodin."

Možností, jak by si na Lipně mohli poradit s povodní, je několik. "Ideální by bylo mít k dispozici předpověď srážek na měsíc dopředu. To je bohužel technicky nemožné. Předpověď dostáváme na dva dny dopředu, a to na druhý den jen s padesátiprocentní pravděpodobností," konstatoval Zdeněk Zídek.

Řešením by bylo i držet v přehradě méně vody. "Loni jsme si ověřili, že to není možné. Znamenalo by to, že v létě by po celém pobřeží byl až sto metrů široký pruh bláta. Nádrž by tak byla pro turistiku nevyužitelná," zdůraznil Zdeněk Zídek. Povodí chce dosáhnout i zvýšení maximálního neškodného odtoku z nádrže ze 60 na 90 metrů krychlových, tak jak tomu bylo před rokem 1996.

Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů