Pátek, 19. dubna 2024

Čistírna ústecké Setuzy funguje v plném provozu

Čistírna ústecké Setuzy funguje v plném provozu

Ústí nad Labem - Opravená čistírna odpadních vod v ústeckých provozech potravinářské firmy Setuza získala kolaudační rozhodnutí a již funguje v plném provozu. Investice za 120 milionů korun by měla přispět ke zvýšení ochrany před znečišťováním Labe. Moderní technologie by měla také zabránit případné ekologické havárii, řekla mluvčí podniku Marie Logrová. Firma musela čistírnu mimo jiné opravit proto, aby splnila normy Evropské unie.

Rekonstrukci staré čistírny zahájila v lednu 2003. Ve zkušebním provozu byl modernizovaný objekt od dubna loňského roku do letošního března.

Součástí rekonstrukce je nový systém dočišťování odpadních vod firmy před jejich vypouštěním do Labe a výstavba záchytných nádrží. Ty by měly při přívalových deštích zabránit přeplnění čistírny a ohrožení jejího chodu.

Práce na čistírně zkomplikovaly povodně v roce 2002, jež narušily okolní objekty. Původní odhad nákladů v projektu připravovaném ještě před záplavami byl 80 milionů korun.

"Narušena však byla kanalizace, lapače i betonové skelety, odstranění povodňových škod stálo více než 30 milionů korun," uvedla Logrová.

Na rekonstrukci získala firma od Státního fondu životního prostředí zvýhodněnou půjčku 80 milionů korun, o níž rozhodl v roce 2002 bývalý ministr životního prostředí Miloš Kužvart.

Zdroj: Severočeské noviny

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů