Čtvrtek, 25. dubna 2024

Modernizace a výstavba čistíren přijde SVS na devět miliard Kč

Modernizace a výstavba čistíren přijde SVS na devět miliard Kč
LIBEREC - Téměř 8,9 miliardy korun musí investovat Severočeská vodárenská společnost do modernizace a výstavby čistíren odpadních vod a kanalizačních sítí. Do roku 2010 musí mít totiž podle směrnice Evropské unie čistírnu každá obec s více než 2000 obyvateli a města nad 10.000 obyvatel musí mít účinnější biologické čištění. "Stejně se nám nepodaří splnit směrnici na sto procent, to by přišlo na víc než dvojnásobek," řekl generální ředitel Miroslav Harciník.

Původně podle Harciníka počítala SVS s investicemi kolem 11 miliard korun. "Museli jsme ale projekt přehodnotit, protože by to znamenalo přílišnou zátěž pro odběratele vody," vysvětlil. Aby podnik mohl tak rozsáhlé investice realizovat, musí podle něho každý rok zdražit vodné a stočné. "Cena se ale bude zvyšovat maximálně o 10,2 procenta jako loni a pokud se nám podaří získat další dotace z Evropské unie, bude růst cen nižší," dodal.

Už nyní projekt investic počítá se zhruba miliardou korun z evropských fondů, které se společnosti podařilo získat v loňském roce na projekt ISPA Krušnohoří a Lužická Nisa. SVS ale chystá dva další velké projekty, na které chce čerpat podporu z Fondu soudržnosti Evropské unie. Na projekty Dolní Labe pro oblast Ústeckého kraje a Čistá Ploučnice v kraji Libereckém za 1,2 miliardy korun může získat z EU až 80 procent prostředků.

SVS je největší vodárenskou společností v Čechách, její region pokrývá 12 procent území republiky s více než 1,2 milionu obyvatel. Zhruba 70 procent z nich je napojeno na kanalizaci a 60 procent i na čistírnu odpadních vod. Čistíren je na severu Čech 164. Nejvíce lidí, kteří nejsou připojeni na kanalizaci žije v okrajových částech Ústí nad Labem a Liberce. Právě tam by se situace měla v příštích letech díky velkým projektům spolufinancovaným z evropských fondů výrazně zlepšit.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů