Pátek, 19. dubna 2024

Požár spalovny nebezpečných látek ohrozil i řeku Hanou

Požár spalovny nebezpečných látek ohrozil i řeku Hanou
Požár spalovny nebezpečných látek v Pustiměři u Vyškova.
foto: HZS

Na milión korun byla předběžně vyčíslena škoda způsobá v pondělí při požáru skladovací haly ekologické spalovny nebezpečných látek Ekotermex v Pustiměři u Vyškova. Při zásahu také část hasiv a zbytků nebezpečných látek unikla do potoka Marchanka, v němž byly položeny dvě norné stěny. Přesto nelze vyloučit, že část jich potokem protekla do řeky Haná.

VYŠKOV - "Požár byl ohlášen v pondělí ve 13:45 hodin, na místě zasahovalo osm jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. Oheň zasáhl uskladněné látky v lehké kovové hale s obloukovou střechou a rozšířil se na celý objekt dlouhý 50 metrů," uvedl mluvčí hasičů Jaroslav Haid.

Protože v hale hořely ředidla, barvy, oleje a zbytky léčiv určených k likvidaci, z požářiště stoupal sloup hustého černého dýmu. Hasiči zasahovali v dýchací technice a hašení směsí vody a těžké hasící pěny komplikovaly vybuchující dvousetlitrové plechové sudy se zbytky hořlavin.

O požáru byly informovány i ekologické orgány - referát životního prostředí Městského úřadu ve Vyškově a Česká inspekce životního prostředí. Část hasiv a zbytků nebezpečných látek totiž unikla do potoka Marchanka. I přes užití norných stěn nelze vyloučit, že část látek potokem protekla do řeky Haná. 

Zvláštní je, že ve spalovně v Pustiměři jde o druhý požár v rozmezí 30 dnů. Příčiny neštěstí nejsou známy. Mezi vyšetřovacími verzemi je samovznícení uskladněných látek i nedbalost.

Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů