Čtvrtek, 28. března 2024

Jak prát prádlo šetrně k přírodě

 Jak prát prádlo šetrně k přírodě
Vybírejte bezfosfátové prací prášky. Správně dávkujte. Čím tvrdší voda, tím vyšší dávka. Pro ruční praní používejte mýdlové prací prostředky nebo tekuté prostředky, ty neobsahují fosfor.

Silněji zašpiněné prádlo předem namočte, skvrny odstraňte dle osvědčených receptů. Prádlo nepředpírejte. Ušetříte tak vodu, energii i prací prášek. Plně využívejte kapacitu pračky.
Při nákupu nové pračky se zajímejte o její energetickou úspornost (energetický štítek). Nepoužívejte univerzální prací prášky, vybírejte prášky na bílé a barevné prádlo. Na vysoké teploty perte jen výjimečně (miminka, nemocní). Nepoužívejte zbytečné avivážní prostředky. Příjemně měkké prádlo získáme rovněž sušením venku.
Z ekologického hlediska jsou nejvhodnější takzvané kompaktní prací prostředky, kterých je na tuzemském trhu stále velký nedostatek. Jsou bezfosfátové, ale neobsahují ani plnidla. Dále existují tzv. stavebnicové prostředky, kdy se základní složka prostředku doplňuje podle typu prádla a prací teploty. Ty jsou nabízeny zatím zejména v síťovém prodeji.
Pro bílé prádlo se užívají prostředky, které obsahují navíc optické bělící prostředky, které překrývají nažloutlý nádech prádla. Tyto látky jsou většinou stěží rozložitelné. Jak asi málokdo ví, že prádlo po nich není čistší, ale jen zářivější - mění lom světla na látce. Pro vlastní praní nemají tedy význam. Podobného efektu lze dosáhnout i sušením na sluníčku.
Od doby, kdy se začaly používat avivážní prostředky, podstatně vzrostl počet ekzematických onemocnění. Navíc způsobují značné znečištění životního prostředí. Při jejich používání zvyšujeme i podíl odpadu z obalů.
V Rakousku se již fosfátové prášky neprodávají, přičemž o jejich zmizení z trhu se zasloužili hlavně spotřebitelé svým uváženým přístupem, což je jistě příklad hodný následování. Bezfosfátové prací prostředky na našem trhu se pohybují většinou v nižších cenových relacích než prášky fosfátové. Tam většinou platíme za značku a obrovské prostředky vynaložené do reklamy. Ty nejekologičtější prostředky založené na přírodní bázi jsou o něco dražší.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů