Sobota, 20. dubna 2024

Peníze z EU mají pomoci pročistit Jizeru

Peníze z EU mají pomoci pročistit Jizeru
Projekt dostal koncem minulého týdne zelenou od ministerských úředníků

Pomocí peněz získaných z Evropské unie chce Vodohospodářské sdružení Turnov (VHS) během příštích čtyř let výrazně zkvalitnit čistotu vody v řece Jizeře.
Projekt Čistá Jizera, zpracovávaný dva roky turnovským VHS, dostal koncem minulého týdne v Praze zelenou od ministerských úředníků.
"Pracovní skupina složená z ministerských úředníků náš projekt bez připomínek doporučila k posouzení bruselské centrále Evropské unie. Ta by ho měla mít v kompletní verzi na stole začátkem příštího roku," konstatovala Marcela Červová, ředitelka VHS Turnov, které po prvním kole nemá zdaleka vyhráno.
"Zdárně jsme ukončili první etapu a pokračujeme dál. Evropské unii musíme projekt předložit s veškerou projektovou dokumentací a uzemním rozhodnutím na všechny stavby, které zahrnuje," doplnila Červová.

Žádají 65 procent ze 430 miliónů korun

Turnovské VHS požaduje od Evropského fondu soudržnosti 65 procent z celkem 430 miliónů korun, které projekt Čistá Jizera reprezentuje. Zbytek peněz hodlá VHS získat formou půjčky od Severočeských vodovodů a kanalizací, Státního fondu životního prostředí, finanční spoluúčasti měst Pojizeří a vlastních zdrojů.
"Projekt zahrnuje kompletní kanalizační síť pojizerských měst a obcí nad 2000 obyvatel a čističku odpadních vod v Lomnici nad Popelkou, aby region, který vodohospodářsky spravujeme, odpovídal regulím Evropské unie," přiblížila Červová.
Kvalita vody horního toku Jizery dozná po realizaci velkorysého projektu viditelné změny k lepšímu. Jizeru nemá díky financím nalitým do řeky z evropských fondů nadále znečišťovat voda proudící od lokálních znečišťovatelů přímo do řečiště. Síť zrekonstruované a nové kanalizace a systému čističek znečištěnou vodu do řeky nepustí.

Když Brusel kývne, začne se příští rok

"Předpokládáme, že projekt v Bruselu projde a příští rok začneme stavět. Chtěli bychom být hotovi v roce 2009," předjímá Červová, která se nyní snaží v Bruselu získat účelnou přímluvu. "Nějaké kontakty v bruselské centrále už máme. Podporu bychom měli získat také od našich vrcholových institucí, které projekt Čistá Jizera Bruselu doporučily," podotkla Červová.
Vodohospodářské sdružení Turnov vzniklo v roce 1995 se záměrem dát obcím a městům šanci kvalifikovaně spravovat vlastní vodohospodářskou síť. Možnost účasti ve VHS doposud využilo třináct obcí a měst okresu Semily. "Počítáme s rozšířením o další subjekty z Pojizeří, z nichž už několik projevilo zájem," upřesnila Červová.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů