Čtvrtek, 25. dubna 2024

Mosty u Jablunkova začaly stavět čistírnu vod za 82 milionů Kč

Mosty u Jablunkova začaly stavět čistírnu vod za 82 milionů Kč

MOSTY U JABLUNKOVA (Frýdecko-Místecko) -- Čtyřtisícová obec Mosty u Jablunkova na hranicích se Slovenskem bude mít čistírnu odpadních vod. V první fázi se na ni napojí přes 80 procent obyvatel. Čistírna bude stát 82 milionů korun, kolem 50 milionů získala obec od Evropské unie a 13 milionů ze Státního fondu životního prostředí. ČTK to řekl starosta Milan Procházka. Obec přispěje všem majitelům rodinných domů na financování soukromé části kanalizační přípojky.

Čistírna bude mechanicko-biologická, denně vyčistí až 360 krychlových metrů odpadních vod. Bude ji provozovat obec. Radní i obyvatelé od čistírny očekávají výrazné zlepšení kvality životního prostředí, především čistoty vody v potoce Ošetnice.

Vybudování kanalizace bude podle starosty v podhorské obci náročné. "Je to něco jiného než připojovat hustě obydlené území. U nás máme velmi rozptýlenou zástavbu," řekl Procházka. V první etapě obec vybuduje kromě čistírny více než deset kilometrů kanalizačních sítí včetně hlavního sběrače a veřejné části kanalizačních přípojek.

Ihned po zahájení provozu se projeví snížení znečištění vodních toků Ošetnice a Lomná. Zlepšení čistoty řeky Olše až o 30 procent se předpokládá do roku 2008.

Vybudování kanalizace a čistírny patřilo k prioritám obce už od roku 1990, nesplňovala totiž podmínky zákona o ochraně povrchových vod ani ekologické normy EU a hrozily jí milionové pokuty.

Nyní je v Moravskoslezském kraji 59 čistíren odpadních vod. Letos začala výstavba čistírny v Budišově nad Budišovkou na Opavsku, v Brušperku na Frýdecko-Místecku a v Petřvaldu na Ostravsku, v dalších pěti městech a obcích jsou rekonstruovány.

Vladislav Sobol
Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů