Čtvrtek, 25. dubna 2024

Vodní soutěž posadila děti k počítači

Vodní soutěž posadila děti k počítači

Chrást/Plzeň - Devět týdnů soutěžili žáci ze třetích až pátých tříd několika škol na Plzeňsku v klání Vodní stezka, které vyhlásila plzeňská Vodárna spolu s nadačním fondem Veolia. Nejlepší znalosti prokázaly děti z páté třídy Základní školy v Chrástu. Čeká je odměna a navíc postoupí, stejně jako i všichni jejich méně úspěšní vrstevníci, do celostátního slosování o celodenní výlet.

"Soutěž Vodní stezka propojila svět vody a internetu. Jejím cílem bylo podpořit hravým způsobem znalosti dětí v oblasti životního prostředí a zároveň procvičit jejich práci s internetem. Do soutěže sezapojily děti z čtyřiadvaceti tříd tří měst a obcí,"

říká mluvčí vodárny Naďa Popová.

Soutěž trvala devět týdnů a děti se při ní prostřednictvím známých pohádkových postaviček seznamovaly se vším, co se skrývá za čistou vodou.

"Z příběhu poznaly, jak se voda upravuje, než přiteče do vodovodního kohoutku, kudy na své cestě projde a co se s ní děje, než je zase vrácena zpět přírodě," popisuje Popová.

Školáci prostřednictvím emailové pošty každý týden dostali jednu z devíti otázek a získali od vodníka Vodárníčka, maskota Vodárny Plzeň, body v podobě kapek.

"Překvapilo nás, že soutěžící dokázali odpovědět nejen na zdánlivě jednoduché otázky, například k čemu se v domácnosti voda používá, ale také na dotazy daleko složitější. Například proč se chovají pstruzi u výpustí u čistíren odpadních vod, k čemu se používá bioplyn, či dokonce jaké je hygienické minimum deklarované světovou zdravotnickou organizací," dodává Popová.

Zdroj:Plzeňský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů