Čtvrtek, 25. dubna 2024

Vlastní čistírnu už asi nepostaví

Vlastní čistírnu už asi nepostaví

Dvůr Králové - Dvě velká překvapení připravila společnost Tiba v poslední době městu. Nejprve pronajala a po několika týdnech prodala čističku odpadních vod.

Čištění je stálý problém

O ceně za čištění se vedou v posledních pěti letech spory mezi vlastníkem řadu městem, jeho provozovatelem firmou Vodovody a kanalizacemi a Tibou. Důvodem je vysoká cena, kterou musí občané platit. Ta je nyní 45 korun za kubický metr. Její podstatnou část tvoří právě poplatek za čištění, který je vyšší než v jiných městech. Obě strany, Tiba a VaK, se obviňovaly navzájem z jednoho z nejvyšších poplatků za vodu v republice. Několikrát se problém řešil veřejně na zasedání zastupitelstva, kde padala i velmi silná slova. Jednání se "přenesla" dokonce až na krajský úřad v Hradci Králové.

Město se nakonec rozhodovalo, zda si postaví vlastní čistírnu nebo koupí od Tiby její. Jednání byla od počátku složitá, město se nakonec konkurzu na nákup čističky zúčastnilo. Ale neúspěšně.

Z jednání s novým provozovatelem, kterým je společnost Waipahu z Turnova, vzešla smlouva, která není pro město právě výhodná. "Město je povinno projednat s Waipahu a nechat si odsouhlasit jakékoliv změny kanalizačního řadu pro Dvůr Králové," říká jedna z povinností města. To by znamenalo, že by si muselo město nechat například odsouhlasit i případnou výstavbu nové čističky. Tedy vlastně by rozhodovalo o vzniku konkureční čističky. Nová smlouva je na dobu neurčitou a má výpovědní lhůtu pět let.

Voda musí být čistá

Povinností města je ale zajistit kvalitu vody vypouštěné do Labe, jinak ji hrozí vysoké peněžní sankce. Na výstavbu vlastní čistírny nemá ale peníze, půjčku nemá možnost získat a přidělení státní dotace je téměř nemožné, protože ve městě už jedno zařízení je. Zbývá pouze vstup investora, ale v tom případě nebude čistička odpadních vod města.

Zdroj: Krkonošské noviny

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů