Úterý, 16. dubna 2024

Váhají s koupí čistírny za půl miliardy. Jak dopadne vodné?

Váhají s koupí čistírny za půl miliardy. Jak dopadne vodné?

Pardubice - Společnost Vodovody a kanalizace váhá. Nákup čistírny je složitější, než se zdálo. Firma zjišťuje, jaký by měla tato transakce dopad na vodné a stočné pro obyvatele.

Společnost Vodovody a kanalizace Pardubice (VAK) váhá s nákupem čistírny odpadních vod od společnosti Aliachem, která ji chce prodat.

Blíží se k miliardě korun?

Zastupitelé města přitom v dubnu souhlasili, aby VAK o koupi čistírny za 485 milionů korun rozhodl na valné hromadě již 9. června."O případném nákupu bude rozhodovat mimořádná valná hromada nejdříve v září letošního roku," řekl předseda představenstva VAK Michal Koláček.

VAK si totiž stále není jistý, jestli si tento obchod může dovolit.

"Pracuje se na analýze finančních možností VAK. Problém je složitější, než jsme si mysleli," prohlásil. Čistírna totiž navíc vyžaduje rekonstrukci v řádech stovek milionů korun a firma plánuje další investice do odkanalizování obcí na řekách Labi a Loučné.

Rekonstrukce si vyžádá více než původně plánovaných asi 300 milionů korun, protože Aliachem předpokládá velký nárůst výroby, a ve hře je též výstavba obří papírny u Opatovic nad Labem.

"Myslím, že se celkem blížíme k miliardě korun a musíme zjistit, jaký by to mělo dopad na vodné a stočné pro obyvatele," uvedl. Zhruba 150 000 lidí na Pardubicku letos platí 48,83 koruny za krychlový metr, což je asi o tři procenta více než loni. Tato cena je již nyní jednou z nejvyšších v republice.

Tržby se zvyšují

VAK loni zvýšil tržby asi o sedm procent na zhruba 393 milionů korun. Čistý zisk se téměř zdvojnásobil na 15 milionů a bude použit na budoucí investice.

"Objem výroby zůstal zhruba stejný, zvýšení způsobil růst cen," uvedl ředitel VAK Mašek. Podnik zaměstnával přes 250 lidí.

Nyní se pracuje na analýze finančních možností VAK. Čistírna, která má stát 485 milionů korun, totiž navíc vyžaduje rekon strukci v řádech stovek milionů korun.

Oprava si vyžádá více než původně plánovaných asi 300 milionů.

Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů