Pátek, 29. března 2024

Malešovské jezero stvořené jak pro K. H. Máchu

Malešovské jezero stvořené jak pro K. H. Máchu
Chcete-li ode mě doporučení na příjemné místo k letnímu odpočinku, které mi navíc přilnulo k srdci i duši, vzpomenu si nejprve na Malešov u Kutné hory. Jedná se o klasický camp neboli „stanoviště“, kam se můžete vydat stejně dobře se stanem i karavanem. Ač ukryté zdánlivé v nížině mezi širokými poli, jen mírně se svažujícími, překvapí vás, že stanoviště je vlastně položené v dolíku.

Tato menší kotlina je však z dáli těžko postřehnutelná, neboť ji zakrývají paravány vysokých stromů. Místo je prorostlé příjemnou hustou zelení. Zde totiž strohá příměstská pole a vystřídají romantické lesy, které nemají konce. A hlavně – nachází se zde velké jezero, za nějž by se nemusel stydět ve svých líčeních ani K. H. Mácha. Pěkný kousek přírody do poslední chvíle skrytý zrakům poutníků.

Abyste se dostali do campu, musíte překonat vinutou a prudce klesající cestu, podél níž již uvidíte seřazené obytné chatky. Táhnou se dosti daleko až téměř k jezeru. Ti, kdo vezou střechu nad hlavou s sebou, musí sestoupat úplně dolů na hlavní palouk, jakési zelené náměstí „nálesí“ sevřené půlkruhem vysokých stromů. Před ukotvením obydlí dobře promyslete, kam bude v průběhu dne asi dopadat slunce, abyste se ráno ještě netřásli zimou a odpoledne se nepražili v největší výhni!

Nejsem odborník na hodnocení ubytovacích služeb a nevím, kolik hvězdiček bych dal malešovskému tábořišti, ale věřte, že tedy oplývá vším, co táborník potřebuje k přežití. Nechybí splachovací záchody, zdroj pitné vody, přívod elektřiny – to vše pár kroků od hlavního palouku. Vděčným místem setkávání je hospoda, kde vás napojí, a kde vám uvaří (7 dní v týdnu!) Musíte se k ní však dobývat zpětným stoupáním po svahu, neboť se nachází společně s vrátnicí u samých bran stanoviště. Takže odhadem aspoň tři maskáčové hvězdičky pro tento camp!

Protože Malešov doporučuji hlavně pro letní dny, kdy už snad nehrozí nečekané sněhové příděly, zajímá vás jistě možnost koupání. Jezero je zde dominantou kraje. Má svoje kouzlo, protože přímo z campu jeho hladiny neuvidíte, ačkoli se prostírá jen pár desítek metrů od hlavního palouku! Vše způsobuje neprostupná stěna listnatého lesa. Stačí ale ujít kousek cesty přes lávku a pak dále ve stínu listnáčů, a objevíte jezero v plném lesku! Jeho konce nedohlédnete, protože zahýbá jako skoba do dalších netušených koutů. Milovníci romantiky ocení jeho polohu v klínu skalnatých břehů, které jsou místy natolik strmé a vysoké, že bych neradil se přibližovat ke kraji! Tím naznačuji, že celou vodní plochu lze obejít po obvodu. Taková cesta se sice podobá opičí dráze, avšak nudit se rozhodně nebudete. Jako adrenalinový vrcholový sport vám poslouží překonání úžlabiny nad vytékajícím potokem přes hororově úzké laťky. Odměnou za obejití jezera nabízí osamělá restaurace na jednom z jeho vzdálených cípů.

Komu schází městský noční ruch, může se sem jednou za týden vydat na diskotéku, která se bohužel po vodě nese až do tábořiště, takže o víkendu na klidný spánek klidně zapomeňte.

Jak už jste poznali z názvu, nejbližším velkým městem je Kutná Hora, po silnici asi 8 km od stanoviště. Kromě návštěvy starodávného města obkrouženého stříbrnou aurou, se může stát cílem vycházky například zřícenina hradu Sion, kde, jak prozrazují učebnice dějepisu, vzdoroval panským vojskům jeden z posledních pravověrných husitů Jan Roháč z Dubé. Dobře si ale naplánujte trasu túry. My jsme se před šesti lety s rodinou také pokoušeli dojít na Sion a teprve po mnohahodinovém bloudění jsme dorazili k hromádce roztroušených zbytků zdiva.

Další pamětihodností hodnou vaší pozornosti představuje tvrz Malešov ve stejnojmenné obci. Neodpustím si jednu zvláštnost – povšimněte si, prosím, než sejdete do campu, podivně osamělé sochy svatého na okraji pole. Naleznete ji po pravé ruce kousek cesty od vrátnice. Jedná se o tajuplné varování kamenného solitéra, že v nedaleké Kutné Hoře takových jeho druhů najdete požehnaně. Socha má pro mě a pro mého bratra magickou přitažlivost a my se před ní s tísnivou zastavíme vždy během našich večerních výprav. Pozastavte se také! Vřele vám doporučuji Malešov s jezerem v klínu skal.

Aleš Misař  

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů