Čtvrtek, 28. března 2024

Do pěti let se doba zdravého koupání prodlouží

Do pěti let se doba zdravého koupání prodlouží
Kraj bojuje proti sinicím v přehradě

Letní prázdniny ještě nezačaly a odborníci už nyní počítají dny, kdy se bude ještě možné bez rizika vykoupat v brněnské přehradě.
Ta totiž, stejně jako v předchozích letech, zarůstá sinicemi, které lidskému organismu škodí. Zástupci jihomoravského kraje problém invaze sinic v přehradě řeší už několik let, včera představili informační kampaň Community Rivers, která je součástí projektu Čistá Svratka. Rozpočet kampaně, na níž se podílejí také Španělsko, Velká Británie a Nizozemsko, je 1,6 miliónu eur, jihomoravský kraj přispěje půlmiliónem korun.

Nepřítelem jsou prací prášky

"Když přehradu vyčistíme jednorázově, sinice se opět vrátí. Musíme změnit celý přístup, vyřešit celé povodí. Kampaň Community Rivers doporučuje lidem, jak se chovat, aby se čistota vody zlepšila," uvedl první náměstek jihomoravského hejtmana Milan Venclík (ODS). Sinice se živí fosfátem a dusíkem, který se do vody dostává například z pracích prášků a čisticích prostředků.
Podle náměstka hejtmana Václava Horáka (KDU-ČSL) přehradu znečistilo padesát let trvající neekologické chování. "To je potřeba změnit. Kampaň vysvětluje a přesvědčuje lidi, aby si kupovali prášky bez fosfátů. Nejvíce se zaměřujeme na školáky, kteří jsou schopni rodiče o změně nákupních zvyklostí přesvědčit," doplnil Horák. Podle něj už snaha kraje nese první ovoce. "Věřím, že do pěti let se doba, kdy se lidé v přehradě vykoupou bez rizika, prodlouží," podotkl Horák.

Seznamy na webu

Seznam prášků a čisticích prostředků, které jsou k životnímu prostředí šetrné, jsou lidem k dispozici například na webových stránkách www.cistasvratka. cz. K tomu, aby lidé upustili od používání prostředků obsahujících fosfáty, vybízejí také plakáty.
Přestože už jsou k dispozici chemické prostředky, které umějí vodu sinic zbavit, také odborníci se přiklánějí k řešení trvalému. "Máme chemický prostředek, který je k životnímu prostředí poměrně šetrný a na dva až tři týdny zamezí masovému výskytu sinic. Jeho aplikace stojí kolem čtyř miliónů, vzhledem k tomu, že efekt je krátkodobý, musí se opakovat," řekl vedoucí Centra pro cyanobakterie a jejich toxiny Blahoslav Maršálek. "Lidé mají rádi jednouché, rychlé řešení, mně se ale projekt Čistá Svratka líbí víc," uvedl Maršálek, který by podle vlastních slov do přehrady v těchto dnech už nevlezl.
O čistotu brněnské přehrady a vodní nádrže Vír se Jihomoravský kraj pokouší ve spolupráci s Povodím Moravy, krajem Vysočina a Pardubickým krajem už od roku 2003, kdy odstartoval projekt Čistá Svratka. Jeho součástí je například výstavba čističek odpadních vod.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů