Pátek, 19. dubna 2024

Turnov dostal na obranu proti povodním osm milionů korun z EU

Turnov dostal na obranu proti povodním osm milionů korun z EU
TURNOV - Na protipovodňová opatření dostal Turnov od Evropské unie téměř osm a čtvrt milionu korun. Použije je především na rozšíření městské požární zbrojnice, na varovný systém a na vyhloubení kanálů kolem Jizery. To řekl místostarosta Jaromír Pekař.

"V hasičské stanici je zatím málo místa pro vozidla, jedno z nich musí stát kolmo k ostatním a z garáže složitě vykličkovává," dodal. Zbrojnice se rozroste rovněž o nové zázemí pro odpočinek hasičů, přibudou sprchy a WC. Na dvoře se město postará o prostory, kde uskladní veškerý protipovodňový materiál, který je zatím rozmístěn na několika místech Turnova. V hasičské stanici bude i zařízení na pytlování písku.

Z poskytnutých peněz radnice zřídí v zátopových oblastech zvukový výstražný systém, který by lépe informoval obyvatele o blížících se povodních. Byl by napojen na centrální počítač ve služebně městské policie. Současný způsob varování lidí před pohromami je totiž nedokonalý. Po jeho modernizaci lidé v ohrožených oblastech z takzvaných mluvících sirén uslyší, jak se situace vyvíjí a co mají dělat. Obdrží rovněž SMS zprávy na své mobilní telefony.

Protipovodňová opatření provede Turnov v příštích dvou letech. Celkově za ně zaplatí přes 10,5 milionu korun. Jizera je v Libereckém kraji řekou, kde záplavy v minulosti napáchaly největší škody. V březnu 2000 velká voda v Turnově zničila majetek za 70 milionů korun. Na celém Semilsku řeka a její přítoky způsobily škody za 200 milionů korun.

"Při povodních by také hodně pomohlo, kdyby se v Turnově na jezu u velkého mostu přes Jizeru vybudovala sklopná vrata a jimi se vypouštěla nahromaděná voda ve chvíli, kdy bychom dostali z horního toku Jizery informaci o blížící se zátopové vlně," upozornil turnovský zastupitel Josef Kunetka.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů