Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ekologie a povrchové úpravy

Takovéto spojení tradičně navozuje asociace typu "nebe a peklo" nebo "oheň a voda".
Ekologie a povrchové úpravy
Ovšem i v tomto oboru se projevují tendence uplatnit v technologických postupech úprav povrchů maximální šetrnost k životnímu prostředí. Příklady takových pozitivních přístupů nacházíme zvláště v oblasti přípravy materiálů pro povrchové úpravy.

Nezbytným předpokladem kvalitní povrchové úpravy je úprava povrchu dílů pro následné elektrolytické pokovení, lakování, potažení plastem apod. Příprava, regenerace a likvidace oplachových kapalin spolu s vývojem potřebných zařízení tak nabývají na významu, jak to ukázala i účast řady firem specializovaných na příslušné technologie na pražském FINETu 2005:

Systém biologického čištění dílů pod názvem Bio-Circle II je novinkou firmy Český bio-chem. K čištění dílů i těžce znečištěných olejem a tuky se používají kapaliny Bio-Circle L obsahující přírodní mikroorganismy, které dokážou průběžně biologicky redukovat a likvidovat oleje a tuky, takže čisticí složka kapaliny je neustále funkční. Pro správnou činnost mikroorganismů zařízení automaticky zajišťuje optimální teplotu a dodávku kyslíku vzduchovým čerpadlem. Výhodou pro uživatele je, že jde o teplotu lidského těla, čisticí médium je na bázi vody (nehořlavé), s neutrálním pH a bez těkavých organických látek.

Jiný způsob ochrany životního prostředí při použití odmašťovacích kapalin volí firma Q.T.S., která standardně dodává řadu mobilních a stabilních ekologických odmašťovacích stolů, od nejmenšího s rozměry pracovní plochy 580 x 450 mm a nosností 60 kg až po největší s rozměry pracovní plochy 2 300 x 800 mm a nosností 1 000 kg. Stoly jsou vybaveny oběhovým čerpadlem odmašťovací kapaliny, mycím štětcem a ostřikovacím zařízením. Součástí stolů jsou odnímatelné nádrže (sudy) na odmašťovací kapalinu s objemem od 50 l až do 2x 160 l. Ekologie provozu je zajištěna servisním systémem firmy, která podle potřeby dodává uživatelům nádrže s novou (nerecyklovanou) kapalinou a odebírá a likviduje použité nádrže s kapalinou znečištěnou.

V nabídce firmy SUMMA specializované na průmyslové čisticí a odmašťovací systémy je i jednoduché zařízení na sbírání vyplaveného oleje z hladiny řezných a odmašťovacích kapalin, které při nízkých pořizovacích a provozních nákladech prodlužuje životnost těchto kapalin a zlepšuje hygienu práce. Sběrač se dodává v diskovém nebo pásovém provedení a jeho funkce je zřejmá z obrázků. Kontinuálně odlučuje olej z odmašťovacích lázní průtočný separátor oleje, který odděluje olej v lamelových bateriích účinkem gravitace a s využitím spojování drobných olejových kapek. Firma SUMMA nabízí dva typy s průtočným množstvím 350, resp. 1 000 l/hod.

V zařízeních firmy GREEN-TECH M H se užívá k regeneraci a likvidaci zaolejovaných vod mikrofiltrace a ultrafiltrace. Mikrofiltrační systém s pásovým předfiltrem a keramickou membránou dokáže separovat emulgované oleje z lázní o teplotě 50-90 3/4C až na jakost výstupu 30-80 mg/l. Ultrafiltrační systém s polopropustnou vysoce odolnou keramickou membránou dosahuje jakosti výstupu až 0,1 mg/l a značných výkonů - až 5 000 l/hod.

Komplexní řešení předúpravy dílů pro povrchové úpravy nabízí skandinávský EUROWATER, který dodává řadu komponent modulových soustav pro mokré chemické postupy vyhovující i speciálním nárokům. Systém může např. zahrnovat v oběhovém okruhu oplachové vody vícevrstvou filtraci a demineralizaci a ve větvi úprav odpadové vody neutralizaci, sedimentaci, vícevrstvou filtraci a zařízení pro odstraňování těžkých kovů, bakteriologického znečištění apod. Takové systémy potom dosahují významných provozních úspor minimalizací nároků na odběr vody a odvod odpadní vody, která navíc vyhovuje i nejpřísnějším kritériím.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů