Sobota, 20. dubna 2024

Němečtí výzkumníci vyvinuli přístroj na pitnou vodu ze vzdušné vlhkosti

Němečtí výzkumníci vyvinuli přístroj na pitnou vodu ze vzdušné vlhkosti
Německá firma zaměřená na energetická a vodárenská zařízení vyvinula přístroj schopný vyrobit pitnou vodu z přirozené vlhkosti obsažené ve vzduchu, který by měl přispět k řešení nedostatku vody v některých částech světa. První prototypy zařízení jsou podle informací AFP nyní dlouhodobě testovány ve Spojených arabských emirátech, oznámila agentura AFP.

Zařízení pracuje na principu používaném v německých dolech k ochlazování vzduchu. Během tohoto procesu se v aparátu sráží vlhkost ze vzduchu. Vzniklá voda je v podstatě bez příměsí a přístroj jí dokáže vyprodukovat až 1000 litrů denně, tvrdí vynálezci. Zařízení by také mohlo být využíváno v rámci systémů ekologické soběstačnosti, například ke klimatizaci budov, přičemž získané teplo by bylo využíváno zpět jako zdroj energie.

Vzdušná vlhkost je dosud ve světě málo využívaný zdroj vody, ale podle odhadů německých vědců obsahuje atmosféra asi desetkrát více vody, než je ve všech řekách a potocích planety.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů