Pátek, 29. března 2024

V Troubkách vzpomněli na oběti povodní z roku 1997

V Troubkách vzpomněli na oběti povodní z roku 1997
Pokud by vytrvalé deště v Jeseníkách a Beskydech přinesly větší množství vody, obyvatelé Troubek nad Bečvou a Přerova by čelili možné povodni ve stejných podmínkách protipovodňové ochrany, jako tomu bylo při katastrofálních záplavách v roce 1997.
 
TROUBKY - Při tryzně na památku devíti obyvatel Troubek, kteří se před osmi lety stali oběťmi rozsáhlé živelní pohromy, to Právu v neděli řekl starosta obce Radek Brázda.

"Na Bečvě se takřka žádná protipovodňová opatření neprovedla. Stále se jen mluví o poldrech na horním toku Bečvy, které by v případě přívalových vod pomohly Troubkám i Přerovu, ale nic konkrétního se nevybudovalo. Na poldr u Teplic nad Bečvou ještě ani neexistuje studie. Jediné co přišlo nového, je integrovaný záchranný systém," uvedl Brázda.

Obyvatelé Troubek vzpomněli na oběti katastrofy z roku 1997 pod deštníky v hustém dešti a podmračeném ránu, smutně připomínajícím dny, kdy Troubky své mrtvé pohřbívaly. Jméno obce se stalo symblem tragických záplav, které v červenci 1997 ve východních Čechách a na Moravě zalily více než třetinu území. Vydatné deště, jež začaly 5.července a trvaly několik dní, způsobily povodně, které si vyžádaly životy 46 lidí, evakuováno bylo na 58 tisíc osob. Celkové škody dosáhly 60 miliard korun.

V samotných Troubkách připravil ničivý živel o život od 7. do 10. července devět lidí, přívaly vody strhly třistatřicetpět ze sedmi set domů a další vážně poškodily. "Události z povodní, i všechny, kteří je nepřežili, máme stále v živé paměti. Stejně jako nejistotu z budoucnosti, když se lidé vraceli do rozbořených domů.

Záplavy v roce 1997 byly jedním z nejtragičtějších milníků v novodobé historii Troubek," řekl starosta Radek Brázda. V neděli se v Troubkách lidé modlili nejen za mrtvé, ale také za všechny, kteří v době povodní dokázali obyvatelům postižených území pomáhat.

Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů